Batátové burgery se špenátovým pestem zpět

Ingredience:
malá červená řepa1 ksvelký široký batát1 kslilek4 plátky (0,5 cm)
olivový olej dle potřebysůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
Dip:
špenát40 gkešu ořechy25 gnastrouhaná kůra z 1/2 limetky dle chuti
česnek1/2 stroužkusůl dle chutičerstvě mletý pepř dle chuti
Navíc:
rajče dle potřebyrukola dle potřeby
malá červená řepa 1 ks, velký široký batát 1 ks, lilek 4 plátky (0,5 cm), olivový olej dle potřeby, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, špenát 40 g, kešu ořechy 25 g, nastrouhaná kůra z 1/2 limetky dle chuti, česnek 1/2 stroužku, sůl dle chuti, čerstvě mletý pepř dle chuti, rajče dle potřeby, rukola dle potřeby

Příprava

Bohužel jsem jedna z těch, která si neumí představit den bez sladkého. Snažím se obvykle sáhnout po zdravé alternativě, a co se týče jídla obědu, dá se tato neřest obejít sladkými batáty, které jsou ale velice zdravé. Obsahují spoustu prospěšných látek. Naše tělo zásobují především vitaminem C a B6, který mírní nespavost a prospívá nervové soustavě obecně. Vedle toho příznivě ovlivňuje i další procesy v našem těle. Výčet skvělých vlastností si můžete prohlédnout například ZDE.

Troubu předehřejte na 180⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
Červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. V míse promíchejte s trochou oleje, soli a pepře a rozprostřete na plech. Dejte péct. Po čtvrt hodině přidejte batáty a lilek.
Batáty nakrájejte na 8 plátků silných asi 1 cm. V míse opět promíchejte s olejem, solí a pepřem. Rozprostřete na plech k řepě. Přidejte plátky lilku, ty lehce pokapejte olejem, osolte a lehce opepřete. Pečte dalších 20 – 25 minut,  dokud nebudou batáty měkké.
Než se vše upeče, připravte si dip. Opraný špenát tyčovým mixérem rozmixujte s dalšími uvedenými surovinami. Půjde to zezačátku špatně, můžete přidat ještě pár kapek vody.
Nakrájejte rajče na slabé plátky.
Plátky batátů potřete pestem. Na 4 položte lilek, rajče, plátek řepy, rukolu a přiklopte dalším plátkem batátu. Spojte párátkem.

Burgery celkem obsahují:
Energetická hodnota: 1 805 kJ
Bílkoviny: 12 g
Sacharidy: 62 g
– z toho cukry: 20 g
Tuky: 16 g
– z toho nasycené MK: 3 g
Vláknina: 12 g

2016-06-16 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI