Bruschetta al pomodoro (bruschetta s rajčaty) zpět

Ingredience:
italský chléb, křupavá bagetka1 ksItalský estrapanenský olivový olej čerstvá rajčata
sůl špetkapepř špetkačerstvá bazalka
oregano dle chuti
italský chléb, křupavá bagetka 1 ks, Italský estrapanenský olivový olej , čerstvá rajčata , sůl špetka, pepř špetka, čerstvá bazalka , oregano dle chuti

Příprava

Tak, jak už víte z minulého článku, slibovala jsem vám recept na bruschettu s rajčaty. Myslím, že jsem už o ní jednou kdysi mluvila, ale italských pečených chlebíků nění nikdy dost. Základem jsou opěk kvalitní suroviny. Takže připravte si určitě dobrá rajčátkačerstvou bazalku pokud možno, italský chléb (já mám nejradši třeba rustikální bagetku) a hlavněextrapanenský olivový olej (já použila Bonamini, viz minulý článek od firmy Vino Doc).

Proč a jak vlastně vznikla bruschetta s rajčaty? Její původ sahá velmi daleko do minulosti, kdechudí italští farmáři sbírali nově přivezenou ingredienci do země, kterou byly rajčata. Během polední přestávky na oběd nebo nějakou tu svačinu častokrát brali to málo, co u sebe měli, což byl kousek chleba, který jednoduše opekli v dřevěné peci a dali na něj rajčata a pokapali olivovým olejem (bruschettě s rajčaty předchází jednodušší verze posoleného chleba s česnekem, ale o tom jindy). Jelikož to bývalo jídlo chudých, farmáři používali většinou starý tvrdší chléb, kterému právě trocha olivového oleje dodávala lepší chuť.

Zajímavost bruschetty sahá i do úplně jiného sektoru využití, opečený chleba je využívaný při výrobě olivového oleje jako zdroj k porovnávání chutí různých olivových olejů. Nevím, jestli jste někdy navštívili nějaký veletr, slavnost, místní trhy, kde byli firmy, co prodávají olivové oleje. Nikdy zákazníkům nedají lžičku nebo něco podobného, kam jim nakapou na ochutnávku olivový olej, nýbrž nabídnou chléb a na něj vám nakapou různé druhy olejů, abyste je mohli porovnat a vybrat si právě ten, který vám chutná.

No o bruschettách by se dalo povídat velmi dlouho, připravuji si pro vás i další varianty, dneska se ale podíváme na bruschettu s rajčaty, která vám určitě zachutná! 

Postup:

  • připravte si nějakou misku, kam dáte rajčata nakrájená na malé kousky
  • osolíte je a opepříte
  • zalijete většim množstvím olivového oleje
  • a zasypete lískty bazalky, kterou natrháte na malé kousky a nechte směs chvilku odpočívat
  • potom  dejte do předem vyhřáté trouby (na cca 150°C) chleba nakrájený na plátky vysoké zhruba půl centimetru až centimetr
  • nechte je tam cca 5 min, zkontrolujte jestli jsou křupavé ale nesmí vám úplně ztvrdout, většinou to trvá chvilinku
  • vyndejte opečené bruschetty a naneste na ně připravenou omáčku
2015-02-09 Předkrmy

Poznámka

Většinou je dobré nechat stranou misku s rajčatovou omáčkou a olivový olej, každý si pak postupně nandává podle chuti a nebo dokapává olivový olej.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostpiknik
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI