Carpaccio z červené řepy pro děti od 2 - 3 let

zpět
Carpaccio z červené řepy pro děti od 2 - 3 let
Ingredience:
středně velká červená řepa1 ksrukola125 g (vanička)měkký kozí sýr200 g
kešu ořechy2 hrsti
Marináda:
panenský olej6 lžicume-ocet4 lžícejavorový sirup (nebo med)3 lžíce
sojová omáčka1 lžíce
středně velká červená řepa 1 ks, rukola 125 g (vanička), měkký kozí sýr 200 g, kešu ořechy 2 hrsti, panenský olej 6 lžic, ume-ocet 4 lžíce, javorový sirup (nebo med) 3 lžíce, sojová omáčka 1 lžíce

Příprava

Řepu jsem nikdy neměla ráda. A teď si vlastně nemůžu nějak vzpomenout proč. Mám totiž novou závislost, kterou je tohle carpaccio. Je pravda, že děti toto asi moc neocení, ovšem je to zdravé a hodnotné jídlo a já ho sem musím dát už jen proto, abych nikdy nezapomněla, že jsem opravdu milovala řepu!

Tato verze využívá řepu čerstvou, nakládanou, nikoliv předvařenou, proto je potřeba s přípravou receptu začít o několik dní dříve, by se řepa stihla v marinádě proležet. Čas do marinování investovaný se vám však rozhodně vrátí na chuti.

Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Je dobré k plátkování využít elektrické struhadlo, nebo alespoň to ruční, které má ze stran ostří určené ke krájení plátků, neboť nožem se tenké plátky dělají poměrně obtížně. Uvedené suroviny na marinádu společně smíchejte a dobře prošlehejte. Řepu dejte do pevného igelitového sáčku, ideálně s uzavíracím zipem nahoře, a marinádu na ni nalijte. Protřepejte, aby se řepa na všech místech v marinádě obalila a nechte alespoň 2 - 3 dny v lednici uležet.

Na talíř rozprostřete rukolu (pokud její pikantní chuť nemáte rádi, dobře se hodí i baby špenát nebo jiná listová zelenina), přidejte řepu i s malým množstvím marinády a nadrobený kozí sýr. Zasypte kešu oříšky, které jste předtím krátce opražili na sucho v pánvi.

Dětská specifika:

  • Ořechy pro horší stravitelnost a náchylnost k plísním a žluknutí od 2 - 3 let. Pokud však toto jídlo vaše děti ocení i dříve, naložená řepa je dobrota i bez nich.
  • Sojová omáčka je na dětský jídelníček poměrně slaná potravina, na druhou stranu tento recept neobsahuje žádnou jinou další sůl a fermentovaná podoba sóji je pro jídelníček obohacující potravinou.
  • Na ostatních surovinách nevidím nic nevhodného po 1 roce.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-11-21 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno červené
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI