Domácí krátce kvašená zelenina zpět

Ingredience:
zelí1/4 hlávkyřepa1 ksmrkev2 ks
mořská sůl dle chuti
zelí 1/4 hlávky, řepa 1 ks, mrkev 2 ks, mořská sůl dle chuti

Příprava

Pickles po domácku.

Zelí nakrájíme najemno, řepu a mrkev nastrouháme nahrubo, prosolíme. Další postup je obdobný jako při výrobě kvašeného zelí. Namačkáme vše do zavařovací sklenice nebo jiné nádoby ideálně s užším hrdlem tak, aby zelenina byla pod vodou, kterou sama pustila.

Zatížíme další sklenicí (např. od přesnídávky)  naplněnou vodou a takto celé položíme na podložku, kam bude odtékat přebytečná tekutina při kvašení (vypění). Vše dáme na teplé místo (stačí běžná pokojová teplota), kde necháme kvasit 5 dní. Při skladování je důležité, aby byla zelenina stále ponořená, takto vydrží  v lednici i několik měsíců, my jí ale sníme již během několika dnů.

Povídání o pickles:

Nakládání a přírodní kvašení zeleniny je starobylý způsob jejího uchovávání a je jedním z důležitých prvků zdravé výživy. Díky mléčnému kvašení se uchovávají a navyšují v zelenině vitamíny, zejména vitamin C, probiotické prvky, minerály a velmi důležité enzymy, na které je dnešní běžná strava chudá. Zelenina kvašením získává léčebné účinky na trávící systém, střeva mechanicky pročišťuje a zároveň jim dodá důležité látky, podporuje tak imunitu a dodává nám energii. Je nenahraditelná při problémech s játry, tlustým střevem, ale napomáhá také při bolestech hlavy, kdy jí jíme nalačno. Kvasit můžeme téměř jakoukoliv zeleninu v různých kombinacích.

2013-10-30 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptvegetariánský recept
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy15 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI