Domácí maso ve vlastní šťávě - přírodní/kořeněné zpět

Přírodní maso:
vepřový bůček s kůží1 kgsůl (Praganda)15 gcelý pepř1 lžička
Kořeněné maso:
vepřový bůček s kůží1 kgsůl (Praganda)15 gsušený tymián1 lžička
nové koření3 kuličkydrcený kmín1 lžičkabobkový list dle potřeby
utřený česnek1 lžícecelý pepř1 lžička
vepřový bůček s kůží 1 kg, sůl (Praganda) 15 g, celý pepř 1 lžička, vepřový bůček s kůží 1 kg, sůl (Praganda) 15 g, sušený tymián 1 lžička, nové koření 3 kuličky, drcený kmín 1 lžička, bobkový list dle potřeby, utřený česnek 1 lžíce, celý pepř 1 lžička

Příprava

Domácí je prostě domácí a u vepřovky to platí 100%. Uvnitř krásné masíčko, plno vlastní šťávy a žádná pomletina. Já si jej dala s cibulkou a manžel s hořčicí.

Z vepřového bůčku odkrojte kůži a maso si nakrájejte na kostky 2 x 2 cm. 

Na dno každé sklenice si dejte čtverek kůže, tak aby ho celé pokrylo. 

Záleží na vás pro jakou variantu se rozhodnete. Každopádně budete potřebovat hmoždíř, ve kterém si rozdrtíte jak celý pepř, tak i Nové koření.

Podle druhu, který jste zvolili, smíchejte maso s koření a Pragandou.

Můžete použít i čistě obyčejnou sůl, ale maso bude našedlé a nebude mít krásně růžovou barvu.

Jde však jen čistě o kosmetickou vlastnost a ne vadu.  Chuť bude i tak výborná.

Při plnění kořeněné verze dejte do každé skleničky i jeden bobkový list.

Očistěte ubrouskem okraje sklenice a řádně utáhněte víčko.

Sklenice naskládejte jednou vrstvou do hrnce, zalijte vodou a od začátku varu vařte 2 hodiny.

Sklenice musí být celou dobu ponořené.

Maso ve vlastní šťávě se vaří na dvakrát, a proto nechte maso ve vodě pozvolna vychladnout a druhý den znova vařte od doby varu už jen hodinu.

Sklenice nechte mírně vychladnout a můžete uložit do polic ve spíži.

Takto zavařené maso vám vydrží několik měsíců a nebojím se říct, že i let.

Co ale vím na 200% je, že až ochutnáte první sklenici, tak ty další zmizí rychlostí blesku.

Jistě se ptáte proč zavařovat dvakrát v rozmezí 24 hodin? Je to z toho důvodu, aby takto zavařené maso bylo naprosto bezpečné. Prvním varem zabijete bakterie botulotoxinu, ale nikoliv její spóry. Ty čekají až do druhého dne, kdy teplota klesne a začnou se znova množit. Proto je třeba druhý den var opakovat a definitivně je zničit. 

TIP

Do poslední sklenice s kořeněnou verzí mi nevyzbylo dost vepřového masa a tak jsem přidala i hovězí kližku co jsem tu měla na guláš.
Bylo to v poměru 1:1 a rozhodně to nebylo špatné rozhodnutí.

Dobrou chuť!

2016-10-13 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI