Domácí sýr a křup (od 1 roku) zpět

Ingredience na křup:
voda200 mlčerstvé droždí20 golej50 ml
žitná mouka100 ghladká celozrnná mouka250 gsůl1 špetka
Na sýr:
vanička tvarohu100 gzakysaná smetana100 gsýr gouda50 g
panenský olej1 lžíce
voda 200 ml, čerstvé droždí 20 g, olej 50 ml, žitná mouka 100 g, hladká celozrnná mouka 250 g, sůl 1 špetka, vanička tvarohu 100 g, zakysaná smetana 100 g, sýr gouda 50 g, panenský olej 1 lžíce

Příprava

Existence této “pochoutky” byla mému dítěti až do doby školní docházky neznámá, a je tedy pravda, že ani teď po mně její nákup v obchodě nevyžaduje, ale samozřejmě se ráda rovná se svými vrstevníky, kteří podobné věci do školy na svačinu nosí. Vymyslela jsem tedy svoji vlastní domácí verzi a asi nemusím srovnávat, jak moc je ta moje kvalitativně lepší.

V lehce teplé vodě (opravdu dávejte pozor, aby nebyla příliš horká a nezabila kvasinky) rozmíchejte nadrobené droždí. Poté přidejte olej, sůl a mouku a zpracujte v lehce gumové a dobře tvárné těsto. Pokud by konzistence nebyla správná a těsto lepilo, je možné, že vaše mouka saje trošku jinak – nebojte se tedy konzistenci doladit tak, aby se vám s těstem dobře pracovalo.

Na pomoučeném vále tvořte z těsta tenoučké válečky. Doporučuji o síle zhruba jako tužka, a klidně i ještě o něco tenčí, tyčinky totiž při pečení hodně nabydou na objemu. S jejich růstem počítejte i při skládání na plech a nechte mezi nimi tak aspoň centimetr prostoru.

Pečte v troubě rozpálené na 180°C, u mě na horkovzduchu to trvalo přibližně 12 minut, nicméně dolaďte podle zkušeností s vlastní troubou. Doporučuji péct do opravdu tmavě zlatavé barvy, aby se tyčinky dobře propekly a opravdu udělaly “křup”, protože pokud je nedopečete, budou spíše měkké (dobré ale stejně).

Sýr nastrouhejte najemno a smíchejte s tvarohem a zakysanou smetanou, do které jste kápli i kvalitní panenský olej. V případě chuti dosolte, ale podle mého názoru slanost sýra bohatě postačí. Můžete obměnit třeba i česnekem či bylinkami.


2021-10-18 Předkrmy

Poznámka

Dětská specifika: Sýrová složka je vzhledem k obsahu bílkovin a také soli vhodná pro děti od 1 roku. Tyčinka je na vašem uvážení i o něco dříve, menším dětem bych z ní případně vynechala sůl. Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.

Autor:

Počet porcí
40
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptulehká
Typ receptu
děti
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI