Domácí tlačenka zpět

Ingredience:
vepřové zadní koleno1 ksvepřové nožičky2 ksvepřové plecko300 g
bobkový list3 ksnové koření6 kuličekcelý pepř10 kuliček
sůl dle chuticibule i se slupkou1 ksčesnek4 stroužky
voda dle potřebymajoránka dle chuti
vepřové zadní koleno 1 ks, vepřové nožičky 2 ks, vepřové plecko 300 g, bobkový list 3 ks, nové koření 6 kuliček, celý pepř 10 kuliček, sůl dle chuti, cibule i se slupkou 1 ks, česnek 4 stroužky, voda dle potřeby, majoránka dle chuti

Příprava

Všechno začíná u řezníka. Rovnou ho poproste, aby vám koleno rozsekl na polovinu. Jednak bude mít všechno v hrnci podobnou velikost a bude se to tedy i stejně dlouho vařit.

Správně by se měla tlačenka vařit pomalu a ne klokotem. Někteří řezníci nedoporučují ani vařit v papiňáku, ale já byla na několika zabijačkách a všude se topilo pod kotlem a vše tam jen poskakovalo.
Něco jiného je, když vaříte sulc a nechcete, aby se zakalil vývar, který budete potřebovat čirý.
Do tlačenky se ale kůže namelou či nasekají a tak na čirosti vývaru vůbec nezáleží.

Do měkka uvařené maso vyberte z vývaru a po krátkém zchladnutí, hned jak to bude možné, oddělte maso od kůží, rozvařených šlach a všeho toho co krásně lepí na prsty.

Kůže můžete pomlít na masovém mlýnku, ale já je prostě posekám nožem. Je to z důvodu toho, že jsem líná ten mlýnek umývat a i náš řezník při zabíjačce vezme kolébku a tou to pokrájí.

Maso si nakrájejte a hrubší kousky a dejte stranou.

Vývar si přeceďte od úlomků kostí, celého koření a malých kloubů z nožiček. 

Seberte tuk z polévky a znova ji ohřejte společně s pomletými kůžičkami. Je potřeba aby všechen zatuhlý kolagen znova povolil.

Teď je potřeba dochutit solí, čerstvě mletým pepřem, drceným česnekem a majoránkou.
Mějte na mysli, že až vše vychladne, bude chuť o něco slabší.

Já dávám hrst majoránky, kterou promnu v dlaních a 4-5 stroužků česneku.

Dejte maso zpět do vychuceného vývaru a prohřejte. Nemíchejte nějak zuřivě, ať se vám nerozpadne a můžete plnit do igelitových střívek na tlačenku.

Koupíte je v domácích potřeba a nebo i v některých papírnictvích či drogériích. 

Konce tlačenky zavařte potravinářským provázkem a dejte chladit na rovném místě. Co 20-30 minut pootočte, ať se vám tuk neusadí na jednom místě. Tlačenku ze začátku občas i pohlaďte, ať se majoránka rovnoměrně rozdělí. Má totiž tendenci plavat v úzkém pruhu tuku úplně nahoře.

Tlačenku můžete krájet hned po ztuhnutí, ale nejlépe je když děláte večer a krájíte až ráno.

Dobrou chuť!

2016-05-03 Předkrmy

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte 1 tlačenku dlouhou cca 35 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI