Insalata di pomodoro (rajčatový salát) zpět

Ingredience:
velká rajčata4 kspepř špetkasůl špetka
olivový olej lžícečerstvé oregáno či sušené špetka
velká rajčata 4 ks, pepř špetka, sůl špetka, olivový olej lžíce, čerstvé oregáno či sušené špetka

Příprava

Neexistuje na světě nic jednoduššího než rychlý rajčatový salát. Nepotřebujete k němu skoro nic a přitom i přesto potěší všechny smysly. Jelikož nedám dopustit na čerstvé bylinky, které se snažím s velkými neúspěchy pěstovat na okně nebo u našich ve skleníku (tam mívají většinou delší životnost), tak do všech receptů dávám pouze ty.

Na salátek jsem tedy hodila trochu bazalkyoregánarajčat a zakápla všechno olivovým olejem. Samozřejmě jak je tomu u všech italských receptů (a nejen těch) je mít kvalitní suroviny. Tenhle salátek je hlavně tedy letní záležitost a jak u zeleniny bývá zvykem, v Itálii se považuje za přílohu. Nejlépe třeba k pečeným nebo grilovaným masům.
Tato verze salátu připomíná dost základ na pizzu a máte pravdu. Rozdíl je jen v tom, že tam je potřeba rajčata pořádně rozmačkat nebo se pasírují, tady v salátu naopak necháme rajčata nakrájená na plátky, kostky, prostě jak kdo má rád. Další verze, které mi připadají zajímavé je např. s cibulí (někde jsem viděla i s tou čerstvou cibulkou, to by se mi tam docela líbilo),někdo přidává ocet, ale ten je podle mě už dost kyselý ke kyselým rajčatům, takže bych ho nedávala. Viděla jsem taky přidávat tuňáka a mozzarellu, ale to už pak spíše směřuje ke caprese a to už je zase o něčem jiném.

Příprava:

  • nakrájejte na rajčata na menší kousky
  • osolte je a opepřete
  • zalijte olivovým olejem (záleží kolik máte rajčat, cca 2 lžíce např. na 3 rajčata, ale to je odhad)
  • čerstvou bazalku natrhejte na kousky (nekrájejte nožem – protože ten způsobí že bazalka lehce zhořkne a zanikne tak trochu její původní chuť a aroma)
  • přidejte oregáno a všechno pořádně promíchejte
  • a můžete podávat třeba k masům
2015-02-09 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostgrilování
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI