Kukuřičné tortilly zpět

Ingredience:
hladká kukuřičná mouka2 hrnkyhorká voda1 a 1/4 hrnkusůl1/2 lžičky
hladká kukuřičná mouka 2 hrnky, horká voda 1 a 1/4 hrnku, sůl 1/2 lžičky

Příprava

Placky pečeme na sucho. Jsem přesvědčena, že si je bolíbíte.

Tortilly mě vždy lákaly. Obrázky kukuřičných tortill, které byly nadité zeleninou, fazolemi a nějakou zálivkou přímo sváděly k zakousnutí. Ale... Když jsem bloumala krámem, vzala do ruky tortilly, přečetla etiketu, musela jsem je dát smutně zpátky. Ne, opravdu na trhu nejsou takové, které by mě svým složením nevadily. Ani ve zdravé výživě jsem nic nenašla. A tak jsem usoudila, že mi asi není souzeno zakousnout se do šťavnatého wrapu.

Domácí tortilly jsem ale nikdy nezkoušela. Vždy mě u receptů odradily informace typu: "S obyčejnou kukuřičnou moukou to ani nezkoušejte, musíte mít speciální mouku, která neobsahuje namleté slupky, a proto z ní lze tortilly udělat". V Čechách je tato mouka Masa Harina jen těžko k dostání. Ani není nijak hrozná cenově (v porovnání s cenami tortill), ale je zde spíše distribuční problém. Musíte jí objednat ze specializovaného mexického e-shopu a kvůli jedné mouce platit poštovné... 

Jaká byla moje radost, když se začaly objevovat komentáře, že tortilly lze připravit i z klasické hladké kukuřičné mouky. Znamením, že to bude fungovat, je světlost mouky. Měla by být hodně světlá a jemně mletá. Na sytě žlutou kukuřičnou krupici nebo polentu  pro tentokrát zapomeňte. 


A to bych ani nebyla já, kdybych to neozkoušela. Hned, jak jsem přišla domů, jsem se do toho pustila. Jak jsem později zjistila, nepoužila jsem kukuřičnou, ale jáhelnou mouku. No co, není každý den posvícení. Z jáhlové to také celkem šlo, ale musela jsem přidat ještě trochu pohankové mouky. Jak jsem si mohla mouky splést? No protože jsem lajdák, bordelář a ignorant a nemám popsané sklenice s moukami. Hanba mi!

Postup:
Mouku smíchejte se solí. Uvařte si vodu. Pomalu přilévejte horkou vodu k mouce a snažte se míchat lžící.

Až to nebude tolik horké, zapojte ruce a řádně propracujte rukama, dokud nedostanete těsto, které se nelepí, ale ani nedrolí. Odolejte pokušení přilévat víc vody, než je nutné k tomu, aby těsto drželo. Mělo by být hodně tuhé. Pokud bude moc vláčné, při válení budete tento recept proklínat.

Přikryjte utěrkou a nechte odpočívat. Čím déle, tím lépe, ideálně nějaké 2 - 3 hodinky, ale i 30 minut bude v případě nouze stačit.

Odleželé těsto rozdělte asi na deset částí (podle toho, jak velké tortillky chcete) a z každého kousku udělejte kuličku.

Každou kuličku rozválejte mezi dvěma pečícími papíry na tenko (cca 2 až 3 mm). Ne úplně slabé, placka by se při přenášení na pánev trhala. Pokud se vám bude těsto příliš lepit k papírům, zapracujte trochu mouky navíc a každou kuličku před válením obalte v extra mouce. Opatrně sejměte vrchní papír.

Pokud budete chtít tortilly pravidelné, ořezejte přebytečné okraje. Avšak nepravidelnost někdy není na škodu.

Rozpalte pánev. Opatrně oddělte i od spodního papíru a placky na sucho z každé strany asi 1 minutu opečte.

Ještě teplou tortillu naplňte zeleninou, fazolemi, nějakou zálivkou a zabalte.

P.S.: Příště si z těchto tortill uděláme domácí nachos!

2013-12-06 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI