Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky zpět

Ingredience (16 ks):
hladká mouka300 gsůl špetkavlažné mléko100 ml
cukr krupice1 lžičkačerstvé droždí20 gžloutek1 ks
zakysaná smetana100 gzměklé máslo50 ml
Dále budete potřebovat:
šunka dle chutislanina dle chutiplátkový sýr dle chuti
niva dle chutibílek na potřeníkoření, semínka, sůl na posypání
hladká mouka 300 g, sůl špetka, vlažné mléko 100 ml, cukr krupice 1 lžička, čerstvé droždí 20 g, žloutek 1 ks, zakysaná smetana 100 g, změklé máslo 50 ml, šunka dle chuti, slanina dle chuti, plátkový sýr dle chuti, niva dle chuti, bílek na potření, koření, semínka, sůl na posypání

Příprava

Takže sladkého už bylo dost, ode dneška jedu ve slaném. Co vy na to? Ne, nebojte, jen vám jedním slaným receptem trochu zpestřím nabídku. Je pravda, že mám sladkého občas až nad hlavu a toužím se zakousnout do něčeho slaného, ale příprava sladkého u mě pořád vítězí.

Ony vlastně i tyhle rohlíčky vycházejí ze sladkého receptu. Jen jsem si ho trochu upravila a naplnila šunkou a sýrem. Ráda připravuji i slané občerstvení a chtěla jsem něco jiného než oblíbený quiche nebo listové těsto. A protože jsem našla zalíbení v kynutém, volba byla jasná.

Rohlíčky si můžete naplnit dle chuti, přidat oblíbené koření nebo bylinky. Můžete udělat čistě sýrové nebo nakombinovat se šunkou či slaninou. Kynuté těsto se nenechává kynout, takže rohlíčky jsou i rychle hotové. Skvěle chutnají teplé hned po upečení, ale i později, když vychladnou. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem. 

Do vlažného mléka přidejte cukr a čerstvé droždí, nechte vzejít kvásek. 

Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli, přidejte kvásek, žloutek a zakysanou smetanu. Začněte zpracovávat těsto, po chvilce přidejte změklé máslo. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, které se nenechává kynout. 

Těsto rozdělte na dva bochánky, každý vyválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů (jako pizzu). Jednotlivé díly poklaďte pláty šunky, slaniny, můžete přidat kousky sýra, případně bylinky či oblíbené koření. Vše dle vaší chuti. Já jsem zvolila kombinaci slanina/niva a šunka/ementál.

Každý díl zatočte do rohlíčku od kraje ke středu. Pokud budete dávat kousek sýra, jako třeba niva, nejdříve rohy těsta zahněte do středu, aby náplň nevytékala a pak zatočte. Cíp by měl být dole pod rohlíčkem. 

Rohlíčky potřete bílkem, posypte oblíbeným kořením nebo semínky a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nechte trochu vychladnout a můžete se do nich pustit. Pokud vám nějaký zbude do druhého dne, doporučuji ohřát na sucho v pánvi na sporáku. Servírovat můžete se zeleninou nebo salátem.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-10-04 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI