Lilkové závitky s náplní zpět

Ingredience:
větší lilek1 ksplnotučný tvaroh300 gpažitka hrstka
sůl špetkapepř špetkaolivový olej trochu
Mrkvovo-bramborová kaše:
mrkev dle potřebybrambory dle potřebyčerstvý rozmarýn snítka
himalájská sůl špetkačesnek3 velké stroužkyčerstvé máslo kousek
libanonské koření dle chuti
větší lilek 1 ks, plnotučný tvaroh 300 g, pažitka hrstka, sůl špetka, pepř špetka, olivový olej trochu, mrkev dle potřeby, brambory dle potřeby, čerstvý rozmarýn snítka, himalájská sůl špetka, česnek 3 velké stroužky, čerstvé máslo kousek, libanonské koření dle chuti

Příprava

Lilek stále tak trochu patří mezi opomíjenou zeleninu. Je to ale velká škoda, to vám potvrdí všichni, kdo mu přišli na chuť. Hodí se skvěle na různé přípravy – restování, pečení, grilování, a jídlu vždy propůjčí nezaměnitelnou parádní chuť, ať už jej použijete jako přílohu či součást hlavního jídla.

Recept, který vám dnes přináším, můžete použít na tvorbu hlavního jídla nebo též studeného předkrmu.

Teď je lilků plný trh, tak hurá do toho! Zahoďte ostych a zkuste to.

Níže popsaný postup je pro přípravu studeného předkrmu. Pro přípravu hlavního jídla by bylo lepší použít jinou náplň než-li tvaroh, a vytvořené závitky dát na chvilku do trouby, aby se sýrová směs pěkně prohřála. Závitky pak můžete podávat třeba s mrkvovo-bramborovou kaší s rozmarýnem a pečeným česnekem, jako jsme tak učinili my.

Postup:

1. Lilek je potřeba omýt a nakrájet na tlustší plátky. Poté plátky osolím a nechám vypotit. Prý to již není potřeba dělat, ale to víte… Během let zpracovávání lilku jsem si na tuto proceduru zvykla. Sůl z něj pomáhá vytáhnout jeho hořkou pachuť, ale dnes pěstované odrůdy jsou údajně již vyšlechtěny tak, že není „pocení“ lilku potřeba.

2. Rozehřeju troubu na 150 stupňů. Po půl hodině „pocení“ plátky vysuším, opepřím, zakápnu olivovým olejem a dám do trouby. Po cca 15 minutách je na plechu otočím a počkám, dokud plátky nebudou hotové.

3. Během přípravy plátků v troubě si dám do misky tvaroh, osolím, opepřím, přidám pořádnou hrst čerstvé nasekané pažitky a promíchám.

4. Lilkové plátky plním jeden po druhém tvarohem a každý závitek nahoře spojím párátkem, aby se neotvíral. A už mohu servírovat! 

Malý bonus (psaný stylem, jak vařím – čili humpolácky, od oka, bez gramáží či časomír)

1. Troubu předehřeju na 200 stupňů. Do pekáčku dám omyté a oloupané mrkve a brambory, přidám sůl, čerstvý rozmarýn a přepůlené stroužky česneku. Přidám několik hoblin másla a podleju trochou horké vody.

2. Pekáček přikryju alobalem a dám do trouby, kde se budou všechny ingredience dělat doměkka hezky pospolu.

3. Poté pekáček vyndám, všechny suroviny dám do hrnce, přidám máslo. Nechám jej rozpustit a pak metličkou vše propojím a míchám, dokud nevznikne kašovitá hmota adekvátní konzistence. Někdo má rád zcela dohladka, někdo třeba s kousky.

2014-02-24 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI