Lososový tatarák na opečeném lilku zpět

Ingredience:
lilek1 kssůl dle chutisušený česnek dle chuti
olivový olej dle potřeby
Tataráček:
losos bez kůžecca 200 gnadrobno pokrájená pažitka1,5 lžícemenší jarní cibulka1 ks
sůl dle chutiolivový olej1 lžícešťáva z limetky dle chuti
lilek 1 ks, sůl dle chuti, sušený česnek dle chuti, olivový olej dle potřeby, losos bez kůže cca 200 g, nadrobno pokrájená pažitka 1,5 lžíce, menší jarní cibulka 1 ks, sůl dle chuti, olivový olej 1 lžíce, šťáva z limetky dle chuti

Příprava

Že má být v lososovém tataráku kopr? Ano, jistě. A vy také pořád jíte dokola to samé? Zkuste to s pažitkou, sami poznáte, jak nepatrný rozdíl dodá téhle delikatese úplně jiný šmrnc. 

Originální lososový tatarák má v sobě kromě kopru šalotku. V receptu je nahrazená jarní cibulkou. Šalotka má možná trochu nasládlejší ocásek, ale v palčivosti na tom jsou tyhle dvě cibulky hodně podobně. Co se týče limetky, mohlo b vás zajímat, proč ne citron, ale zrovna limetka. Citron by lososa "spálil", limetka je  méně agresivní, a proto si tatarák zachová hezčí barvu. I její chuť je samozřejmě benefit. Jako první do tataráku přimíchejte olej, ten kousky lososa ještě trochu ochrání před vyblednutím.

Pamatuji si dobu, kdy lilek přicházel do našich kuchyní jako cosi neznámého. Nevěděli jsme o něm moc, jen to, to, že je fialový, že nám může vadit nahořklá chuť a že se musí před tepelnou úpravou nasolit. Teď už víme, že lilek není jen fialový, že hořkost není zásadou a že nasolení je potřeba jen v případě, kdy přemíra tekutiny bude na škodu - třeba při grilování nebo zapékání. Lilek je mimochodem super zelenina, kterou využijete asi na 1000 a 1 způsob. Ať už je to zmiňované grilování, zapékání, do dipu, zahuštění zeleninových pokrmů do těstovin, pomazánek... co dál? Je toho spousta. Budu ráda, když mi nějaké vaše oblíbené lilkové recepty pošlete a teď pojďme na recept. 

A poslední point: to by bylo, abych nezmínila, že se tenhle předkrm hodí k bílému vínku.

1. Lilek nakrájejte na plátky silné 1 cm. Osolte z obou stran a nechte vybrečet. Po cca 15 minutách osušte plátky lilku z obou stran a rozložte na plech vyložený pečícím papírem. Lehce posypte sušeným česnekem a decentně pokapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 20 minut.

2. Lososa nakrájejte na drobné kostičky. V míse promíchejte s pokrájenou pažitkou, jarní cibulkou pokrájenou najemno, s limetkovou šťávou, solí a olejem.

3. Tataráček servírujte na opečeném lilku spolu s tmavým chlebem nebo toustíky.

2017-09-29 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaryby
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ryby
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI