Pečená pikantní karotka zpět

Ingredience:
menší mrkev10 ksolivový olej2 lžícekajenský pepř1/2 lžičky
kurkuma1/4 lžičkysůl1/4 lžičkyrýžový sirup1 lžička
čerstvý tymián a oregano3 snítky
menší mrkev 10 ks, olivový olej 2 lžíce, kajenský pepř 1/2 lžičky, kurkuma 1/4 lžičky, sůl 1/4 lžičky, rýžový sirup 1 lžička, čerstvý tymián a oregano 3 snítky

Příprava

Vždycky jsem obdivovala tu roztomilost malých pečených mrkviček v kuchařkách. Vypadaly prostě tak sexy a hrozně fotogenicky, nemluvě o tom, že taky určitě skvěle chutnají. Ani nevím proč, ale vždycky jsem byla líná péct se jen se samotnými karotkami a všechny moje chutě na pečenou zeleninu končily stejně...plným pekáčem řepy, brambor, mrkve, dýně a cibule. Tohle jídlo je skvělé a mohla bych ho jíst pořád, ale co si budeme povídat, není příliš fotogenické a vzhledné.

V týdnu jsem ale v obchodě narazila na překrásné malé karotky s natí a hned jsem měla jasno! Miluju pikantní jídla, ale Vašek je naopak nesnáší, takže jsem zvolila kompromis a vzniklo toto skvělé jídlo. Kajenský pepř dodá příjemnou štiplavost vyváženou sladkostí rýžového sirupu, který navíc na povrchu vytvoří tu skvělou karamelovou kůrku.

Doporučuji připravit minimálně dvojnásobné množství. Ať už karotky použijete jako přílohu, součást salátu nebo jako zdravý snack k televizi, dlouho nevydrží.

Karotku nezbavíme celé zelené natě, ale na jejím konci necháme zhruba centimetrový ocásek. Pokud ale nemáte mrkev  natí, nic si z toho nedělejte. Chutnat bude pořád skvěle. Mrkev celou oloupeme a vložíme do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Posypeme ji kořením, solí a posekanými bylinkami, zakápneme olivovým olejem a rýžovým sirupem a vše společně důkladně promícháme.

Troubu předehřejeme na 170 stupňů a pečeme přibližně 20 minut, dokud mrkev nezměkne a nezezlátne. Rýžový sirup na povrchu krásně zkaramelizujeme a vytvoří úplně skvělou krustu.

Pečenou karotku můžete podávat jako přílohu, hodit ji do salátu, a nebo ji sníst prostě jen tak samotnou, protože tak je stejně nejlepší.

2017-06-13 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI