Pohanková pomazánka s dýní a žampiony zpět

Ingredience:
pohanka (kroupy)150 gcibule1 ksghí (olej)2 lžíce
bílé víno1,5 dcldýňové pyré1 šálekčerstvá šalvěj snítka
sůl dle chutipepř dle chuticitron - šťáva z něj1 ks
jablečný ocet2 lžícevětší žampion6 ksslunečnicová semínka2 lžíce
dýňová semínka2 lžíce
pohanka (kroupy) 150 g, cibule 1 ks, ghí (olej) 2 lžíce, bílé víno 1,5 dcl, dýňové pyré 1 šálek, čerstvá šalvěj snítka, sůl dle chuti, pepř dle chuti, citron - šťáva z něj 1 ks, jablečný ocet 2 lžíce, větší žampion 6 ks, slunečnicová semínka 2 lžíce, dýňová semínka 2 lžíce

Příprava

Občas recepty nevyjdou úplně podle představ, o to je ale větší radost a překvapení, co z toho původního záměru vlastně vyleze. Hrozně bych si přála umět vařit přesně podle receptů a držet se daných surovin a postupů. Ale já ne, já musím vždycky začít improvizovat, půlku věcí přidat, druhou ubrat a tak to u mě občas vypadá jak v kuchyni, kde vaří pejsek s kočičkou a Jirka Babica jim k tomu statečně asistuje. Ale víte, co mě na tom baví úplně nejvíc, že většinou takové hokusy pokusy dopadnou skvěle a já se jich nemůžu nabažit. A přesně takový byl i osud dnešního receptu. Původně to mělo být pohankovo dýňové rizoto, no úplně to nevyšlo, co vám budu povídat. Za to vznikla tahle skvělá pomazánka, která chutná jako paštika, fakt, že jo!

Zjistila jsem, že mi hrozně chybí chleba s pomazánkou. Většinou to řeším humusem nebo rozmačkaným avokádem, ale občas je potřeba změna a tahle dýňovka přišla jako na zavolání. Díky pohance je navíc nejenom děsně zdravá, ale hlavně vás opravdu zasytí. Pohanka je podle mě hrozně nedoceněná potravina, na kterou se mnohdy zapomíná a spousta lidí se jí bojí a má vůči ní zafixované předsudky. A to je fakt škoda. Pohanka je přirozeně bezlepková, obsahuje řadu vitamínů a minerálů, obzvlášť důležitý je velký obsah rutinu, který napomáhá vstřebávání vitamínu C a pomáhá jako prevence proti problémům s cévami a křečovými žilami. Tak co, dáte jí taky šanci?

Dýňové pyré připravíme jednoduše tím, že rozmixujeme upečenou nebo uvařenou dýni, já sama mám nejradši pyré z pečené dýně, která má mnohem výraznější chuť. 

Cibuli nakrájíme na jemno a zlehka ji orestujeme na ghí nebo oleji. Když cibulka zesklovatí, přidáme pokrájené lístky šalvěje a dvě minutky ji opékáme. Podlijeme bílým vínem, necháme ho vyvařit a přidáme do hrnce propláchnutou pohanku. Zlehka osolíme, podlijeme vodou (cca 1,5 násobek množství než pohanky) a necháme pod pokličkou vařit. Po deseti minutách přidáme dýňové pyré, případně ještě trošku polijeme a necháme uvařit do měkka. Voda by se měla zcela vyvařit a pohanka bude lehce rozvařená.

Uvařenou pohanku dáme stranou a mezitím si na pánvi orestujeme žampiony, které necháme krásně zezlátnout jen se solí a několika lístky šalvěje. Přibližně polovinu žampionů přidáme k uvařené pohance, ochutíme citronovou šťávou, jablečným octem, solí a čerstvě mletým pepřem a vše důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Pomazánku ještě případně dokyselte citronem a podávejte s opraženými semínky a restovanými žampiony.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-12-06 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI