Quiche s mangoldem a thajskou bazalkou zpět

Ingredience na těsto:
bezlepková mouka220 gmáslo100 gsůl špetka
ledová voda3 lžíce
Náplň:
mangold200 gthajská bazalka30 gměkký nezrající sýr100 g
žloutky + jeden do těsta3 ksbílky4 kshimalájská sůl1/2 lžičky
sušený rozmarýn1/2 lžičkykoření thajské kari2 lžičkypečené vepřové maso pro masojedlíky100 g
slanina na dozodbení balkánský sýr na dozdobení
bezlepková mouka 220 g, máslo 100 g, sůl špetka, ledová voda 3 lžíce, mangold 200 g, thajská bazalka 30 g, měkký nezrající sýr 100 g, žloutky + jeden do těsta 3 ks, bílky 4 ks, himalájská sůl 1/2 lžičky, sušený rozmarýn 1/2 lžičky, koření thajské kari 2 lžičky, pečené vepřové maso pro masojedlíky 100 g, slanina na dozodbení , balkánský sýr na dozdobení

Příprava

Jsem moc ráda, že i v našich podmínkách seženeme mangold (na rozdíl od kadeřávku, který je prostě velkým problémem). Asi nikoho nepřekvapí, že se jedná o super zdravou zeleninu a perfektní náhradu špenátu ve vašich receptech. Špenát už asi čerstvý jentak neseženeme, ale lístky mangoldu farmáři ještě stále vytahují. Když přidáte k tradiční české zelenině netradiční thajskou bylinku, budete překvapeni novým rozměrem. Bazalky mám celkově moc ráda, protože třeba tulsi (bazalka posvátná) působí jako antihistaminikum a často se prodává jako doplněk proti depresím. Věřím, že každá bazalka v sobě bude skrývat léčivý potenciál, a tak s nimi nešetřím.

Thajská bazalka má trochu jinou chuť než ta klasická, mě přijde trochu „pendrekovitá“. Mimochodem thajská bazalka stejně jako další thajské koření vykazují antimikrobiální působení, a to i proti histamin-produkujícím bakteriím. Proto ji mám spojenou s lepším trávením. Viděla jsem ji u nás ve večerce, ale třeba v pražské SAPA seženete celý trs za hubičku. Když přidáme protizánětlivý rozmarýn a ještě léčivější kurkumu (v podobě kari, přírodní antihistaminikum), máme jeden super protizánětlivý koláček. A pokud je vám jasné, že byste jej do svých masožravých návtěvníků nedostali, prostě dolaďte trochou pečeného masa nebo kvalitní slaninky a uvidíte, jak bude koláč mizet pod rukami.

Troubu předehřejeme na 190°C. Podle receptu si připravíme krustu na quiche, ideálně do formy o velikosti 22 cm (předpečeme 10 minut, necháme vychladnout).
Těsto:
Smícháme mouku se solí a přidáme na kousky nakrájené máslo, které postupně zapracujeme. Asi tak v půlce, když už se tvořila pevnější struktura, jsem přidala 3 lžíce vody a vypracovala hladké těsto. To jsem zabalila do folie a dala odležet na hodinu do lednice (popravdě přemýšlím, že příště přidám trochu xanthanové gumy, vejce nebo psyllium, aby lépe drželo u sebe, takhle bylo těsto až příliš křehké). Pokud nedodržujete bezlepkovou dietu, tak původní recept říká 150 gr hladké mouky, 120 gr vychlazeného másla, špetku soli a 2-4 lžíce studené vody.

Dále na náplň:
Mezitím si mangold očistíme a spolu s thajskou bazalkou v hrnci/pánvi s nepřilnavým povrchem podusíme pár minut na trošce vody, aby mangold „povadl“. Necháme okapat a vychladnout.

Oddělíme si bílky od žloutků a bílky se špetkou soli vyšleháme do hustého sněhu. Žloutky rozmixujeme s měkkým nezrajícím sýrem (či třeba krémovým tofu, ricotou, kdo snese, může dát zrající brynzu), přidáme koření a vmícháme připravený mangold s bazalkou. Pokud budete přidávat pečené vepřové maso, nakrájejte jej na malé kousíčky a vmíchejte do směsi. Dále vmícháme bílkovou pěnu a náplň přesuneme do připraveného korpusu. Ozdobíme slaninou (pokud používáte). Dáme péct na 50 minut. Před dopečením můžeme posypat trochou sýru. Nechte vychladnout a podávejte.

Dobrou chuť.

2015-02-04 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostslavnostní večeře
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI