Quiche zpět

Ingredience:
hladká mouka140 gstudené máslo80 gsůl špetka
cukr špetkastudená voda2 - 3 lžíce
Náplň:
vejce2 kssmetana (12%)1 kelímekvětší uvařené brambory ve slupce2 ks
střední cibule2 ksolej trochamalý párek / klobásky s vysokým obsahem masa3 ks
niva120 gsůl špetkapepř špetka
čerstvá bazalka hrst
hladká mouka 140 g, studené máslo 80 g, sůl špetka, cukr špetka, studená voda 2 - 3 lžíce, vejce 2 ks, smetana (12%) 1 kelímek, větší uvařené brambory ve slupce 2 ks, střední cibule 2 ks, olej trocha, malý párek / klobásky s vysokým obsahem masa 3 ks, niva 120 g, sůl špetka, pepř špetka, čerstvá bazalka hrst

Příprava

Skvělé jídlo, které na vaše hosty může tak jako na ty moje v klídku počkat v zamražené formě.

Poprvé jsem připravovala tento slaný koláč přesně podle instrukcí madame Child. Tentokrát jsem si však dovolila drobnou rebelii a nepředpékala jsem korpus, jak by se u správného quiche mělo. Také jsem se odchýlila od většiny těch pravých francouzských a zvýšila oproti klasickým třem až čtyřem počet druhů surovin.

Do mísy jsem odvážila prosátou mouku. Přidala jsem a kousky pokrájené máslo, sůl a cukr. Mouku jsem s máslem spojila žmolivými pohyby, abych máslo příliš nerozehřála a nelepilo se mi na ruce. Když jsem měla jakous takous drobenku, přidala jsem vodu a postupně prohnětla těsto až do hladka. Teď už bylo možné použít i dlaně a třením o stěnu mísy máslo důkladně vpracovat. Když bylo těsto homogenní, zabalila jsem ho do potravinářské fólie a nechala v lednici cca 1,5 h. Když vychlazení nedodržíte, bude se vám s těstem pak špatně pracovat. Zároveň bych však chtěla podotknout, že je možné ho nechat v lednici třeba i do druhého nebo třetího dne, takže není nutné uchylovat se k listovému těstu z krámu.

Náplň:

Na pánvi jsem osmažila cibuli nakrájenou na půlkolečka. Abych jí na konci měla rovnoměrně probarvenou, přidávala jsem vodu. Vždy, když to vypadalo, že se začnou některé části více připalovat, přilila jsem 10-20 ml vody, ve které se vznikající hnědá rozpustila a obarvila i zbytek cibulky. Do téměř hotové cibule jsem přidala na půlkolečka pokrájené klobásky a nechala je osmahnout. Obsah pánve jsem pak odstavila z horké plotny a nechala vychladnout.

Paralelně s cibulí jsem uvařila dvě větší brambory ve slupce. Po lehkém zchladnutí, abych si zachovala bříška prstů, jsem je oloupala a nakrájela na kolečka. Tato jsem osolila a opepřila, abych na to později nezapomněla.

V misce jsem rozšlehala vejce, přilila smetanu a okořenila posekanou bazalkou, osolila a opepřila. Asi by bylo vhodnější použít i jiné bylinky, ale bazalka mi momentálně silně přerůstá a používám jí tím pádem téměř do všeho. Pokrájela jsem jeden balíček nivy a přimíchala jí do vaječné hmoty. Nebojte se, že je náplň ve výsledku velice řídká, protože ta vejce to po upečení podrží.

V tuto chvíli doporučuji rozehřát troubu na 180 °C.

Dno rozevírací formy jsem vyložila pečícím papírem, jako to dělám u cheesecaku. Vyndala jsem těsto z lednice a vyválela z něho kruh. Opatrně jsem ho přesunula do formy, ale stejně se mi lehce potrhal. Uznala jsem, že je to v podstatě jedno a vystlání formy zespodu a ze stran nakonec upravila vymačkáním prsty a zakrytím případných trhlin. Většinou se quiche připravuje v koláčové formě. Na tu jsem se ale zatím nezmohla, takže vyrábím koláče spíš vyšší. Na chuti mi dokonce připadají lepší, protože nejsou tolik mastné, když je poměr těsto/náplň nižší.

Julia v tuto chvíli těsto předpéká za pomocí fazolí nebo druhé formy. Rozhodla jsem se, že to risknu a korpus naplnila rovnou. Došla jsem k závěru, že u takhle dlouho pečených jídel je to v podstatě jedno. Pokud byste ale chtěli dělat třeba sladký koláč z křehkého těsta, který naplníte už jen za studena, nedá se fazolování obejít.

Na dno korpusu jsem narovnala vrstvu plátků brambor, překryla je cibulí s párečky a zalila vaječnou hmotou. Vyšlo mi to tak akorát pod okraj těsta, takže jsem byla spokojená a vložila koláč do rozpálené trouby. Pekla jsem ho celkem 1,5 h, abych si byla úplně jistá, že je těsto upečené a povrch zezlátlý.

Poté jsem quiche nechala vychladnout na mřížce. U minulého pokusu jsem si ověřila, že když ho dám do mrazáku, získám rychle servírovatelný oběd nebo svačinu pro případ, že mám hosty, které nechci nechat čekat, až něco uvařím.

Osobně dávám ale přednost ještě teplému, který voní od nedávného dopečení. Tak třeba příště.

Zkuste to taky!

PS: Pokud bude i po mrazící epizodce vypadat po naservírování fotogenicky, přidám fotky v řezu.

2014-02-05 Předkrmy

Poznámka

Těsto (forma o průměru 20 cm)

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlapředkrmy
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI