Rilletes

zpět
Rilletes
Ingredience:
vepřový bok bez kosti1 kgvílé víno150 mlsůl15 g
rozmarýn snítkatymián snítkabarevný pepř na ozdobu
vepřový bok bez kosti 1 kg, vílé víno 150 ml, sůl 15 g, rozmarýn snítka, tymián snítka, barevný pepř na ozdobu

Příprava

Rillettes, to je taková francouzská vepřovka. No, ne že nějaká taková. Přímo TAKOVÁ! Garantuju, že i když tyhle "mastniska" stejně jako já příliš nemusíte, tato luxusní paštika vám rozhodně zachutná. Sotva jsem ji dodělala, už pomalím další várku. Mimochodem - myslím hodně dobrý tip na jedlý dárek pro nějakého masomila.

Z bůčku odstraníme kůži a nakrájíme jej na kostky (jejich hrubost si určete sami podle toho, jak velké kousky masa byste v paštice rádi měli - já jsem krájela na cca 2x2 cm). Vložíme do hrnce, podlijeme bílým vínem, přidáme sůl a bylinky, promícháme, přiklopíme poklicí a necháme na sporáku jen velmi malinko probublávat alespoň několik hodin. Čím déle, tím lépe - já jsem takto pomalu táhla asi 10 hodin, ale postačily by třeba tak čtyři. Stejně tak dobře lze tento proces absolvovat v pomalém hrnci, pokud jej vlastníte, a nebo i v troubě, ale tam nemám přesně vyzkoušený čas a teplotu.
 
Poté odstavíme, vybereme koření a maso rozmačkáme vidličkou nebo projedeme tyčovým mixérem. Záleží jen na vás, jestli vytvoříte kašovitou hmotu a budete mít spíše paštiku, nebo jestli byste radši maso v sádle podobně, jako to známe z našich končin u vepřovky. Nalijeme do sklenic a utěsníme víčko. V chladu by měla vydržet pomerně dlouho, ovšem myslím, že jakmile ochutnáte, skladovat ji vás ani nenapadne.
2015-04-09 Předkrmy

Poznámka

Ingredience na cca 1 l hmoty. Rillettes můžete dát dětem od 3 let.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI