Scones: trojhránky se šunkou, sýrem a jarní cibulkou zpět

Ingredience:
hladká mouka2 a 1/2 hrnkucukr krystal1 lžičkakypřící prášek2 lžičky
sůl1 lžičkastudené máslo na kostičky100 gvejce2 ks
mléko160 mltvrdý sýr nastrouhaný nahrubo1/2 hrnkukvalitní šunka nasekaná nadrobno1/2 hrnku
jarní cibula nasekaná nadrobno3 kssmetana2 lžícemořská sůl dle chuti
hladká mouka 2 a 1/2 hrnku, cukr krystal 1 lžička, kypřící prášek 2 lžičky, sůl 1 lžička, studené máslo na kostičky 100 g, vejce 2 ks, mléko 160 ml, tvrdý sýr nastrouhaný nahrubo 1/2 hrnku, kvalitní šunka nasekaná nadrobno 1/2 hrnku, jarní cibula nasekaná nadrobno 3 ks, smetana 2 lžíce, mořská sůl dle chuti

Příprava

Včera odpoledne slušně pršelo, dnes je zatím pod mrakem, ale na víkend zas hlásí teplo a slunečno, tak si myslím, že gril opět nebude zahálet. U nás máme během grilování i příprav na něj úkoly jasně rozdělené a já mám na starosti přílohy, nejsem totiž zrovna masová. Většinou chystám saláty, omáčky a dipy, ale někdy upeču i něco slaného k zakousnutí. Přiznám se, že moc často to není, většinou mi totiž troubu blokuje nějaký dezert, který pak přijde vhod před samotným grilováním. Protože byl tentokrát dezert nepečený (ani letos nemohl chybět tvarohový dort s nektarinkami), mohla jsem se pustit do sýrových trojhránků. Byly sice plánované jako chuťovka na závěr, nakonec ale zmizely ze stolu ještě dřív, než se rozehřál gril.

Scones /skouns/ = menší sladké či slané pečivo z mouky, tuku a mléka, tradiční scones jsou poměrně hutné a vydatné, přitom nadýchané trojúhelníčky s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce nebo kulaté bochánky prokrojené napůl a servírované s marmeládou a hustou smetanou, slaná varianta kombinuje různé druhy sýra, šunky a bylinek.

V míse nebo mixéru se sekacími noži smícháme mouku, cukr, kypřící prášek a sůl, přidáme máslo a propracujeme, až směs připomíná hrubou drobenku. Vajíčka prošleháme s mlékem a přilijeme k sypké směsi, důkladně promícháme. Poté do těsta zapracujeme sýr, šunku a cibulku. Těsto bude poměrně lepivé. Zabalíme ho do fólie a dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Díky tomu budou scones pěkně nadýchané.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Pracovní plochu důkladně pomoučníme, těsto rychle vyválíme nebo rukama roztáhneme na plát asi 1 cm vysoký a rozkrájíme na trojúhelníky. Dáme je na plech vyložený pečícím papírem, potřeme smetanou a posypeme mořskou solí. Pečeme asi 20 minut, dozlatova.

Podáváme ještě teplé nebo vychladlé, se salátem, ke grilovanému masu či jen tak.

2016-08-31 Předkrmy

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu kitchenconfidante.com. Scones /skouns/ = menší sladké či slané pečivo z mouky, tuku a mléka, tradiční scones jsou poměrně hutné a vydatné, přitom nadýchané trojúhelníčky s kousky čerstvého nebo sušeného ovoce nebo kulaté bochánky prokrojené napůl a servírované s marmeládou a hustou smetanou, slaná varianta kombinuje různé druhy sýra, šunky a bylinek.

Autor:

Počet porcí
20
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI