Slaný dýňový koláč s ovčí ricottou zpět

Těsto:
hladká celozrnná špaldová mouka200 gmáslo100 gžloutek1 ks
voda3 lžíce
Náplň:
větší dýně Hokaido1/2 ksolivový olej dle potřebyšalvěj snítka
velká cibule3 ksčesnek2 stroužkyovčí ricotta (nebo oblíbený čerstvý sýr)150 g
sůl dle chutipepř dle chutibaby špenát hrst
hladká celozrnná špaldová mouka 200 g, máslo 100 g, žloutek 1 ks, voda 3 lžíce, větší dýně Hokaido 1/2 ks, olivový olej dle potřeby, šalvěj snítka, velká cibule 3 ks, česnek 2 stroužky, ovčí ricotta (nebo oblíbený čerstvý sýr) 150 g, sůl dle chuti, pepř dle chuti, baby špenát hrst

Příprava

Už děsně dlouho jsem na něj měla chuť a ještě déle se odhodlávám k jeho realizaci. Slané koláče máme s Vaškem hrozně rádi, a tak ani nevím, proč je vlastně nedělám častěji. Pokud vás taky děsí zdlouhavá příprava s těstem, náplní a následným pečením, můžete ty obavy hned pustit z hlavy! Ano, recept se neobejde bez několika kroků, ale každý z nich je tak  jednoduchý a rychlý, že se ani nenadějete a budete mít hotovo.

Slané koláče jsou úžasné jako hlavní jídlo, ale skvěle se hodí jako vydatná svačinka nebo snídaně. To, co na nich mám asi nejradši, je ta variabilita. Zajděte si na trh, nakupte sezónní zeleninu, čerstvé sýry nebo vejce od farmáře a upečte z nich koláč. Věřte mi, že doma sklidíte nejedno slovo chvály. A právě proto, že je teď hlavní dýňová sezóna, byla moje volba jednoznačná! Dýně, šalvěj a čerstvý sýr z trhu, už teď se mi sbíhají sliny.

A protože víte, že bílou mouku u nás doma nenajdete, je i těsto tohoto koláče ze špaldové mouky, která je daleko zdravější a chutnější. Těsto nemá nijak výraznou chuť a můžete ho tedy využít i při přípravě mnoha dalších sladkých i slaných receptů. Zkuste přidat trošku skořice  lžičku medu a rázem máte zdravý základ třeba na tartaletky.

Začneme přípravou těsta. Do mísy nasypeme mouku, přidáme změklé máslo, žloutek, tři lžíce studené vody a rukama vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho v lednici alespoň půl hodiny odpočívat. 

Dýni omyjeme a nakrájíme na asi 1 cm silné měsíčky. Na plechu s pečícím papírem je zakápneme olivovým olejem a bohatě posypeme nahrubo posekanými lístky šalvěje. Lehce osolíme a opepříme a vše promícháme. Dýni pečeme při 180 stupních asi 20 minut, aby lehce změkla.

Zatímco se dýně peče, připravíme si cibulovou náplň. Cibuli nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která necháme pomalu restovat na trošce oleje. Pozor, aby cibule nezhnědla a nespálila se, chceme, aby pouze zesládla. Ke konci přihodíme hrst posekané šalvěje, plátky česneku a ještě několik minut restujeme.

Odpočaté těsto rozválíme na velikost formy a důkladně ho natlačíme na její dno i strany. Dno propícháme vidličkou a dáme korpus na 15 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Mezitím rozmixujeme přibližně 1/4 upečené dýně s 50 g ricotty. Touto směsí potřeme dno upečeného korpusu, na ni rozprostřeme cibulovou směs. Nakonec na celý koláč poklademe upečené plátky dýně, rozdrobíme ricottu nebo čerstvý sýr a necháme ještě na 20 minut zapéct.

2017-10-25 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI