Slaný koláč s dýní, špenátem a nivou zpět

Křehké těsto (forma o průměru 23-24 cm):
změklé máslo (sádlo)100 gvelké vejce (cca 60g)1 kshladká mouka175 g
sůl špetka
Náplň s dýní, špenátem a nivou:
dýně Hokaidocca 1/2 ksmražený listový špenát200 gcibule dle chuti
česnek dle chutisůl dle chutipepř dle chuti
chilli špetkačerstvý tymián dle chutiniva120 - 150 g
Zálivka:
zakysaná smetana100 mlsmetana ke šlehání200 mlvelká vejce3 ks
sůl dle chutimuškátový oříšek dle chuti
změklé máslo (sádlo) 100 g, velké vejce (cca 60g) 1 ks, hladká mouka 175 g, sůl špetka, dýně Hokaido cca 1/2 ks, mražený listový špenát 200 g, cibule dle chuti, česnek dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti, chilli špetka, čerstvý tymián dle chuti, niva 120 - 150 g, zakysaná smetana 100 ml, smetana ke šlehání 200 ml, velká vejce 3 ks, sůl dle chuti, muškátový oříšek dle chuti

Příprava

Slaný koláč peču celkem často a pokaždé se snažím trochu pozměnit náplň. Někdy je to ve stylu "co dům dal", jindy cíleně vymýšlím různé sezónní kombinace. Tahle dýňová je myslím dost povedená. Testovala jsem ji několikrát nejen na rodině, ale i příležitostných návštěvách, tak třeba zaujme i vás a rozšíříte si tak portfolio dýňových receptů.

Koláč můžete servírovat hned po upečení, samozřejmě nechte trochu vychladnout, abyste si nespálili pusu, ale báječně chutná i studený další dny. Případně ho stačí jen trochu nahřát v mikrovlnce a máte skvělý oběd do práce nebo rychlou večeři. Na receptu je skvělé, že se těsto nemusí předpékat, peče se zároveň s náplní.

Křehké těsto (forma o průměru 23-24 cm):

Změklé máslo prošlehejte v míse společně s vejcem, není třeba do pěny, jen aby se to spojilo. Přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách šlehejte (míchejte), až se začne formovat těsto. Používám na zpracování robot, ale jde to i ručních šlehačem.

Těsto si vyklopte na desku, a pokud je potřeba, krátce dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení a nepřidávat příliš mouky. 

Těsto zabalte do folie a dejte odležet do lednice. Můžete si připravit i den předem. 

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 - 24 cm. Za sebe mohu vřele doporučit keramickou nebo s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto obsahuje dost tuku, takže není třeba vymazávat. Pokud nemáte formu s vyjímatelným dnem a chcete koláč po vychladnutí celý bez problému z formy vyndat, ustřihněte si silnější pruh pečícího papíru, kterým formu ještě před vložením těsta vyložte. Proužek musí být delší, aby jeho konce dostatečně vykukovaly - viz. foto. 

Vychlazené těsto rozválejte na placku o kousek větší, než je průměr formy. Dobře to jde mezi dvěma foliemi. Těstem vyložte připravenou formu, lehce vmáčkněte a vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, zakryjte formu folií a dejte do lednice.

Náplň s dýní, špenátem a nivou:

Dýni očistěte, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Na oleji krátce restujte, přidejte sůl, špetku chilli a několik větviček čerstvého tymiánu. Vyklopte na talíř vyložený papírovou utěrkou a nechte vychladnout.

Cibuli i česnek nadrobno nakrájejte a postupně orestujte na pánvi na oleji. Přidejte rozmražený a vymačkaný špenát, podle chuti osolte a opepřete. Krátce provařte a nechte vychladnout. 

Nivu nakrájejte na menší kousky. 

Zálivka:

Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte. Se solí opatrně, niva je poměrně slaná. 

Dokončení

Troubu předehřejte na 180 stupňů, můžete přidat i horký vzduch. 

Vyndejte si z lednice formu s těstem a položte ji na plech. Bude se tak naplněná lépe přenášet do trouby.

Na dno rozložte kostičky dýně (bez tymiánu), pak špenát a nakonec kousky nivy. Vše zalijte připravenou zálivkou. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 35 - 45 minut. Ke konci přidávám trochu více tepla zespodu, aby koláč lehce zezlátl i dole. 

Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně krájejte na jednotlivé porce. Koláč chutná skvěle teplý i studený.

Pokud jste použili vychytávku s proužkem pečícího papíru, je potřeba koláč nechat zcela vychladnout, než ho budete vyndávat z formy. 

2018-11-23 Předkrmy

Poznámka

Recept na křehké těsto a zálivku z kurzu www.olakala.cz

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy90 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI