Slaný závin se slaninou, nivou a špenátem

zpět
Slaný závin se slaninou, nivou a špenátem
Ingredience:
listové těsto1 balenížloutek2 kshladká mouka na posypání válu2 lžíce
sýr niva200 gšunka dle chutislanina dle chuti
bešamel dle potřebystruhanka dle potřebyplátkový sýr dle chuti
čerstvý špenát dle potřebyhrubozrnná mořská sůl dle chutisemínka dle chuti
listové těsto 1 balení, žloutek 2 ks, hladká mouka na posypání válu 2 lžíce, sýr niva 200 g, šunka dle chuti, slanina dle chuti, bešamel dle potřeby, struhanka dle potřeby, plátkový sýr dle chuti, čerstvý špenát dle potřeby, hrubozrnná mořská sůl dle chuti, semínka dle chuti

Příprava

Dnes je zelený čtvrtek! Víte že, přívlastek „zelený“ vznikl zkomolením německého názvu „Greindonnerstag“ (lkavý čtvrtek) na Gründonnerstag (zelený čtvrtek)? 
Kostelní zvony zní na Zelený čtvrtek naposledy, znovu zazní až na Bílou sobotu. Podle tradice, když zazní zvony naposledy, tak si máte zacinkat penězi, aby se vás držely celý rok. Někde se zvoní paličkou o hmoždíř, aby stavení opustil hmyz a myši.
Nemá se o Zeleném čtvrtku nic půjčovat a s nikým se nehádat, aby se Vám všechny hádky vyhýbaly a naopak peníze si k Vám cestu našly.
Tradičně hospodyňky pečou „Jidáše“ z kynutého těsta, ale u nás jedeme v zelené! Takže tip pro vás – špenátový krém a slaný závin se špenátem, krásný pohodový čtvrtek!

Listové těsto rozválíme na pomoučněném vále, poklademe plátky šunky a slaniny, potřeme bešamelem a zaprášíme strouhankou. Poté dáme vrstvu plátkového sýru, nivu a spařené listy špenátu. Závin stočíme, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme hrubozrnnou solí a semínky a pečeme v troubě dozlatova při 180°C.

VENDY TIP! Bešamel je základem mnoha receptů, jen málokdo však ví, že se začal používat již ve 14. stolení v Itálii. První písemná zmínka o bešamelu byla však až v roce 1651 ve známé francouzské kuchařce Le Cuisiner Francois, kterou vytvořil Francois Pierre La Varenne, dvorní kuchař Ludvíka XIV. Pojmenování této světlé omáčky vzniklo na počest markýze Luise de Béchameila, majordoma Ludvíka XIV. Luis de Béchameil, který byl mimo jiné také velkým gurmánem. A jak tedy na bešamel? Je to zcela jednoduché – 50g másla rozehřejeme a za stálého míchání přidáme 50g hladké mouky. Umícháme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zředíme 500ml mléka, vaříme do zhoustnutí. Nakonec ochutíme solí, muškátovým oříškem.

2016-03-24 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI