Slaný “českejk” (od 1 roku) zpět

Ingredience na těsto:
máslo Ghí140 ggouda sýr60 gparmezán40 g
celozrnná špaldová mouka50 ghladká pšeničná mouka100 g
Na náplň:
tvaroh v alobalu (250g)1 kstvaroh ve vaničce (250g)1 ksricotta (250g)1 kelímek
zakysaná smetana (250g)1 kelímekvejce3 ksjarní cibulka2 ks
česnek2-3 stroužkysůl1 špetkamuškátový oříšek1 špetka
máslo Ghí 140 g, gouda sýr 60 g, parmezán 40 g, celozrnná špaldová mouka 50 g, hladká pšeničná mouka 100 g, tvaroh v alobalu (250g) 1 ks, tvaroh ve vaničce (250g) 1 ks, ricotta (250g) 1 kelímek, zakysaná smetana (250g) 1 kelímek, vejce 3 ks, jarní cibulka 2 ks, česnek 2-3 stroužky, sůl 1 špetka, muškátový oříšek 1 špetka

Příprava

Nebojte, tímhle názvem jsem se nerozhodla dát na frak angličtině, to jsem jen chtěla splnit přání svému manželovi, který si tuhle slovní hříčku sám vymyslel, když takhle jednou prohlásil: “Víš, já bych si dal cheesecake. Ale slaný. S česnekem! Vlastně takový čes-kejk.” A protože sny se mají plnit, a jejich realizace navíc prošla kontrolní radou, mám pro vás nový recept. 

Oba druhy sýra nastrouhejte najemno a smíchejte se změklým máslem. Poté postupně zapracujte hladkou i celozrnnou mouku a výsledné těsto namačkejte do připravené formy tak, aby bylo rozprostřeno po stěnách rovnoměrně na výšku zhruba 2 mm. Pokud používáte silikonovou formu, vymazávat ji nemusíte, těsto je mastné samo o sobě a nelepí se, ale pokud máte obavu, že by se vám koláč z formy špatně dostával nebo používáte jiný povrch, můžete jej vymazat a vysypat moukou, a nebo použít pečící papír.

Ve větší míse smíchejte tvaroh, ricottu, zakysanou smetanu a vejce. Přidejte nasekanou jarní cibulku, prolisovaný česnek, špetku muškátového oříšku a dle chuti také osolte. Vše společně promíchejte a dejte do formy na těsto.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C horkovzduch přibližně 40 minut, případně jinak dle zkušeností s vlastní troubou. Pokud vám trouba nehřeje rovnoměrně a máte obavu, že by se koláč shora spálil dříve, než se propeče uvnitř, přikryjte jej raději na povrchu alobalem.

Před podáváním doporučuji nechat koláč nejdříve trošku vychladnout, aby se lépe krájel. Koláč můžete i různě obměňovat, například přidáním různé zeleniny, cibule, sýra či šunky.

2021-10-18 Předkrmy

Poznámka

Dětská specifika: Vzhledem k dost vysokému množství bílkovin (sýry, tvaroh, vejce) zařazuji do kategorie od 1 roku. I s ohledem na to ale doporučuji jejich vyšší podíl zohlednit ve zbytku stravy daného dne. Muškátový oříšek může mít ve velkém množství halucinogenní účinky. Při použití špetky se však nemusíte bát. NA CCA 10 PORCÍ (DO FORMY O VELIKOSTI CCA 24 CM)

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlapředkrmy
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
předkrmy
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI