Slunečnicové paté zpět

Ingredience:
slunečnicová semínka100 gsušená rajčata (ne v oleji)20 glahůdkové droždí2 lžíce
cibule1 ksčesnek3 stroužkyolej1 lžíce
červená řepa kousekcitronová šťáva2 lžícevoda100 + 300 ml
práškový agar (polovina pytlíčku)5 gsójová omáčka Shoyu3 lžícesůl1 lžička
uzená paprika2 lžičkyprovensálské koření2 lžičky
slunečnicová semínka 100 g, sušená rajčata (ne v oleji) 20 g, lahůdkové droždí 2 lžíce, cibule 1 ks, česnek 3 stroužky, olej 1 lžíce, červená řepa kousek, citronová šťáva 2 lžíce, voda 100 + 300 ml, práškový agar (polovina pytlíčku) 5 g, sójová omáčka Shoyu 3 lžíce, sůl 1 lžička, uzená paprika 2 lžičky, provensálské koření 2 lžičky

Příprava

Nebýt blogu, tak tento recept ani nevznikl. Nedávno mě u příspěvku na kešu paté zaujal komentář, zda by to nešlo udělat ze slunečnicových semínek. Moje první myšlenka? Ani náhodou, to bude hnusný! Ale druhá? Možná by to přeci jen šlo...

A tak jsem spojila dva své oblíbené recepty. A to již zmiňované kešu paté spolu s pomazánkou ze sušených rajčat. Už při přípravě jsem byla nadšená a bylo mi jasné, že to bude dobrůtka. A nemýlila jsem se.

Paté jsem použila jako "pomazánku" na luštěninové placičky, a nebo jsem ho nakrájela na kostičky a ozdobila s ním teplý salát z brokolice a červených fazolí. To vypadalo hrozně efektně (skoro jako nějaký tuňák) a navíc to dá salátu zase jiný šmrnc.

Postup:
Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.
V menším hrnci rozpalte olej a zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilijte asi 100 ml vody a minutku duste.
Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilite do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.
Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, červenou řepu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.
Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.
Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylijte. Nechte zchladit.
Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.
Teď už jen nakrájejte a můžete podávat.
2014-06-12 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravyrestování
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI