Špaldovo-žitný brokolicový quiche pro děti od 1 roku

zpět
Špaldovo-žitný brokolicový quiche pro děti od 1 roku
Těsto:
hladká žitná mouka120 ghladká špaldová mouka200 grostlinný olej140 g
vejce1 ks
Náplň:
brokolicecca 160 gtvaroh1 vaničkamléko100 ml
vejce2 ksmozzarella1 kssezamová semínka3 lžíce
česnek1 stroužekstrouhaný muškátový oříšek na špičku lžičkysůl dle chuti
kvalitní šunka nakrájená na proužky dle chuti
hladká žitná mouka 120 g, hladká špaldová mouka 200 g, rostlinný olej 140 g, vejce 1 ks, brokolice cca 160 g, tvaroh 1 vanička, mléko 100 ml, vejce 2 ks, mozzarella 1 ks, sezamová semínka 3 lžíce, česnek 1 stroužek, strouhaný muškátový oříšek na špičku lžičky, sůl dle chuti, kvalitní šunka nakrájená na proužky dle chuti

Příprava

Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho „schovat“. Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.

Vejce a tuk rozšlehejte a postupně do něj přidávejte mouku, až se vám podaří vše zpracovat v těsto. To nechte v lednici odpočívat mezi tím, co budete připravovat náplň.

Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).

Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen „roztlapkejte“ rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte – na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.

Dětská specifika:

  • v koláči je množství celých vajec, tvaroh, mléko a mozzarella (mnoho bílkovin zatěžujících ledviny) i sezamová semínka (zatěžující střeva) - s ohledem na to řadím do kategorie od 1 roku

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2016-11-11 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI