Sýrový koláč z polenty s cuketou a lanýžovým olejem zpět

Ingredience:
instantní polenta150 gvývar250 gGhí1 lžíce
provensálské bylinky1 lžičkasůl dle chutipepř dle chuti
lanýžový olej1 lžičkasýr (uzený, grana padano, polotvrdý aromatický)150 gmalá cuketa1 ks
instantní polenta 150 g, vývar 250 g, Ghí 1 lžíce, provensálské bylinky 1 lžička, sůl dle chuti, pepř dle chuti, lanýžový olej 1 lžička, sýr (uzený, grana padano, polotvrdý aromatický) 150 g, malá cuketa 1 ks

Příprava

Slané koláče jsou tak vděčné jídlo, člověk je může připravit na milion různých způsobů a vždy budou chutnat skvěle. Přidávat můžete cokoli, na co máte zrovna chuť a nebo zkrátka to, co už potřebujete zužitkovat ze zásob v lednici. Nechtěla jsem tentokrát dělat klasický quiche nebo pizzu z bílé mouky, kterou už doma stejně nemáme. Jak překvapivé, že?! Pak jsem si vzpomněla, že mi ve skříni už dlouho leží zapomenutý sáček polenty. Polentu jsem doma dělala jen párkrát, a ani nevím proč…Příprava této skvělé kukuřičné kaše je totiž víc než snadná a dají se z ní vykouzlit opravdu zázraky.

Rozhodla jsem se, že tenhle nedostatek musím napravit a polentu zařadit do naší kuchyně častěji. Viděla jsem i recepty na sladké koláče z polenty a rozhodně se chystám některý vyzkoušet! Zpátky ale k dnešnímu receptu. Těsto koláče zůstane i po u´pečení krásně měkké a vláčné a když ucítíte vůni pomalu se roztékajícího sýru spolu s kapkou lanýžového oleje, nebudete už chtít nic jiného!

Polentu připravíme velice snadno a rychle. Stačí ji nasypat do vroucího vývaru, přidat ghí a bylinky a jen krátce povařit. Podle potřeby můžeme polentu dosolit. Záleží na tom, jestli jste pro přípravu použili slaný vývar a především jaké sýry budete používat na posypání koláče. Nezapomínejte na to, že většinou bývají hodně slané. Proto já osobně polentu už moc nedosoluji. Po chviličce varu vznikne hustá kaše, do které vmícháme lanýžový olej a zatím ji necháme pod pokličkou odpočívat a chladnout.

Mezitím co polenta chladne a houstne, nakrájíme si malou cuketu na tenká kolečka a sýry nastrouháme na hrubém struhadle. Vyložíme pekáček pečícím papírem a na dno rozetřeme polentovou kaši. Posypeme ji přibližně polovinou strouhaného sýra, poklademe plátky cukety a na závěr posypeme druhou polovinou.

Takto připravený koláč necháme péct v troubě předehřáté na 190 stupňů cca 30 minut. Každá trouba peče trošku jinak, ale hotový koláč poznáte tak, že se sýr na povrchu krásně rozteče a zezlátne.

Dobrou chuť.

2016-10-19 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy45 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI