Utopenci

zpět
Utopenci
Ingredience:
vuřty - špekáčky1 kgcibule500 gvoda500 ml
ocet300 mlcukr2 lžícesůl1 lžíce
olej1 lžícenové koření8 kuličekčerný pepř8 kuliček
bobkový list2 - 3 ksfeferonky dle chuti
vuřty - špekáčky 1 kg, cibule 500 g, voda 500 ml, ocet 300 ml, cukr 2 lžíce, sůl 1 lžíce, olej 1 lžíce, nové koření 8 kuliček, černý pepř 8 kuliček, bobkový list 2 - 3 ks, feferonky dle chuti

Příprava

A je tady druhá staročeská dobrota, která se tváří jako "pánská", jsou to utopenci. U nás doma je má rád nejen manžel, ale i my s maminkou - jen tedy bez piva. Stejnak je neuvěřitelné, jak ty nejobyčejnější dobroty, jsou nejlepší - ty naše babičky to prostě uměly.

Do hrnce nalijeme vodu, ocet  dáme vařit. Poté přidáme sůl, cukr, nové koření pepř, olej, bobkové listy, feferonky a necháme chvilku společně povařit. Nálev necháme vychladit a potom jej přecedíme. Koření s feferonkami však nevyhodíme, ale ponecháme si jej na vrstvení mezi utopence.

Špekáčky oloupeme a nakrojíme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, či měsíčky - lze použít klasickou i červenou cibuli. Část cibule použijeme na naplnění špekáčků do zářezů. A teď již jen navrstvit do láhve. Začneme tím, že na dno láhve vložíme vrstvu cibule. Pak naplněné špekáčky, přidáme část koření s feferonkou a takto pokračujeme do naplnění sklenice. Vychladlý nálev ještě ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem a octem, teprve poté zalijeme špekáčky. Sklenici dobře uzavřeme a necháme utopence alespoň týden uležet v lednici, aby měly tu správnou chuť a hezky se nám rozležely.

2017-01-23 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojpivo
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI