Zapečená rajčata plněná polentou zpět

Ingredience:
větší rajčata8 kspolenta200 gkvalitní zeleninový bujon400 ml
máslo1 lžícesmetana2 - 3 lžícejemně strouhaný parmazán40 g
malá červená cibule, nakrájená najemno1 ksmuškátový květ dle chutisůl dle chuti
pepř dle chuti
větší rajčata 8 ks, polenta 200 g, kvalitní zeleninový bujon 400 ml, máslo 1 lžíce, smetana 2 - 3 lžíce, jemně strouhaný parmazán 40 g, malá červená cibule, nakrájená najemno 1 ks, muškátový květ dle chuti, sůl dle chuti, pepř dle chuti

Příprava

Inspiraci na tohle jídlo jsem získala jednoduše z kalendáře. Mně totiž nestačí kuchařky a časopisy s recepty, já musím mít doma samozřejmě i kalendář s recepty. No a když jsem obracela stránku na tento týden, přivítal mě obrázek plněných rajčat spolu s receptem. Celý týden okolo kalendáře chodím, až jsem se rozhodla rajčátka udělat. Mimochodem polentu se chystám udělat už dlouho a pořád ne a ne přijít příležitost. Jak to tak se mnou bývá, recept mne inspiroval, ale nakonec jsem si jídlo udělala podle sebe. Polenta je skvělá věc a dobře na sebe váže ostatní chutě. Přidáním smetany, získáte krásně krémovou směs, muškátový květ zase dodá šmrnc, který je potřeba. Plněná rajčata jsou skvělá na lehkou večeři, ale určitě je vyzkouším i jako pohoštění pro návštěvu. A s polentou rozhodně nevařím naposled.

Rajčatům odkrojíme vršek a vydlabeme je. Já jsem si část vnitřků ponechala, pokrájela a později přimíchala k polentě. Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme máslo a přimícháme polentu, kterou za stálého míchání asi minutku prováříme, až se všechna voda vstřebá. Stáhneme z ohně, přidáme smetanu a parmazán a polentovou kaši vymícháme dohladka. Do kaše přidáme cibulku, důkladně osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým květem.

Jídlo můžete udělat čistě vegetariánské, ale já jsem pro mého masožrouta ještě přidala 30 g na kostky nakrájené a osmahnuté domácí slaniny. Troubu rozehřejeme na 180 - 200°C. Polentovou kaší hojně naplníme vydlabaná rajčata a přiklopíme uříznutým vrškem. Pečeme v troubě asi 20 minut, dokud rajčata nejsou měkká. Já podávám nejraději s celozrnným nebo žitným chlebem.

2016-09-01 Předkrmy

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídlazeleninová jídla
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI