Postup výroby dalešického piva

Postup výroby dalešického piva zpět

Uvaření jedné várky trvá v dalešickém pivovaru 10-12 hodin a sestává se ze šrotování, vystírky, rmutování, scezování a chmelovaru. Vaříme parou, klasickým dvourmutovým způsobem. Zároveň dbáme na maximální čistotu surovin i nádob. Výsledkem várky je mladina.

Slad

Používáme slad pouze českého původu, který je velmi kvalitní. Jeho typ a množství je nutno dodržet a z hotového piva musí být jeho chuť patrná. Konzument by ji v pivu měl hledat. Používáme čtyři druhy sladů. Námi používaný Český slad je z Hodonic na Znojemsku, barevné slady potom z Litovelské sladovny. Nepoužíváme žádné náhražky nebo příměsi.

Chmel

Chmel dodává pivu typickou hořkou chuť, přispívá k tvorbě charakteristického aroma a má další technologicky důležité vlastnosti. V našem pivovaru se používá jen žatecký chmel různých odrůd, především poloraný červeňák. Nepoužíváme tedy žádný bezejmenný extrakt.

Kvasinky

Při zakvašování promísíme kulturu kvasinek spodního kvašení do celého objemu mladiny zchlazené předem na 6-7°C.

Kvašení

V našem pivovaru je vybudována v klenutých sklepeních klasická spilka. Zde pivo v otevřených kádích prokvasí zhruba za týden tak, aby mohlo být převedeno do ležáckých tanků.

Dokvášení

V dalešickém pivovaru jsou klenuté ležácké sklepy s nerezovými tanky, kde při teplotě 1-2°C pivo tichounce, hlučná je jen degustující obsluha, leží a pomalu se samo nasycuje jemným přírodním oxidem uhličitým. Vzhledem k množství tanků, které máme k dispozici, nejsme nuceni zkracovat dobu ležení našich piv ani v parných letních dnech, kdy je zájem o naše piva extrémně veliký.

Filtrace

Někteří naši vážení zákazníci po nás požadují nejen pivo čiré, s přírodně usazenými kvasnicemi, ale pivo jiskrně vyčeřené. A to i přes to, že tím pivo ztrácí část svého charakteru. Proto, i když neradi, nabízíme na vyžádání naše piva i ve filtrované podobě. V průběhu filtrace se z piva oddělují zákalotvorné částice a zbylé kvasničné buňky. Pro filtraci se používá naplavovací filtr a jako filtrační materiál se používá křemelina. Protože nepoužíváme žádné stabilizační látky, jde o čistě mechanický proces, trvanlivost našeho piva se filtrací neprodlužuje.

Závěrem

Dalešické pivo je tedy kvalitní, dobré a zdravé. Protože je bez náhražek, nesytíme jej kysličníkem, nezpůsobuje bolest hlavy, pálení žáhy a nenadýmá. Obsahuje živou kulturu, vitamíny, minerální prvky a protistresové látky. Tím, že se vyrábí zcela tradičním způsobem, má výraznou, sytou chuť a vůni. Poctivým chmelením získává intenzivní, jemnou hořkost.Delším pitím pivo pobízí k dalšímu napití. Proto doporučujeme hodnotit jeho kvalitu až po třech vypitých pivech.

Dobré zdraví a dobrou chuť znalcům a všem kulturním lidem přeje kolektiv pivovaru.

Zdroj: www.pivovar-dalesice.cz

Autor článku:

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI