Babiččin mřížkový koláč zpět

Ingredience:
polohrubá mouka300 gmáslo200 gvaječné žloutky2 ks
cukr80 gkypřící prášek do pečiva1/4 balíčkuvanilkový cukr1/2 balíčku
citronová kůra dle chutiostružinová marmeláda dle potřebyjádra vlašských ořechů dle potřeby
tuk na vymazání formyhrubá mouka na vysypání formy
polohrubá mouka 300 g, máslo 200 g, vaječné žloutky 2 ks, cukr 80 g, kypřící prášek do pečiva 1/4 balíčku, vanilkový cukr 1/2 balíčku, citronová kůra dle chuti, ostružinová marmeláda dle potřeby, jádra vlašských ořechů dle potřeby, tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Příprava

Marmeládu dejte svoji oblíbenou, já měla domácí z černého rybízu...opravdu rychlý a super moučník.

Z proseté mouky, másla, cukru, žloutků, kypřícího prášku, vanilkového cukru a citronové kůry vypracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladu odpočinout. Potom 2/3 těsta vtlačíme do koláčové formy o průměru cca 30 cm, předem vymaštěné tukem a vysypané hrubou moukou. Celý povrch potřeme ostružinovou marmeládou. Ze zbytku těsta vyválíme úzké proužky a vyskládáme z nich na připraveném koláči mřížku. Mezery v mřížce vyplníme půlkami jader vlašských ořechů. Formu s těstem vložíme do středně vyhřáté trouby a zvolna upečeme dozlatova.

Lahodný koláč s příchutí ostružin a ořechů leckomu připomene dobu, kdy babička od kouřící pochoutky právě vytažené z trouby odháněla nenechavé dětské prstíky, prý aby z horkého těsta nebolelo bříško. Zkuste ho tedy nechat aspoň chvilku vychladnout… déle už to vaše chuťové buňky určitě nevydrží! 

2014-05-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI