Cheesecake s fíky zpět

Křupavá krusta:
hladká mouka125 gtřtinový cukr60 gstudené máslo65 g
Sýrová náplň:
čerstvý sýr typu Philadelphia, Lučina, Buko300 gcukr krupice50 - 60 gkukuřičný škrob1 lžička
velké vejce1 kszakysaná smetana2 lžícevanilkový cukr nebo extrakt (ne aroma)1 lžička
čerstvé fíky4 - 5 ks
Meruňková glazura:
meruňková marmeláda1 lžícevodacca 1/2 lžičky
hladká mouka 125 g, třtinový cukr 60 g, studené máslo 65 g, čerstvý sýr typu Philadelphia, Lučina, Buko 300 g, cukr krupice 50 - 60 g, kukuřičný škrob 1 lžička, velké vejce 1 ks, zakysaná smetana 2 lžíce, vanilkový cukr nebo extrakt (ne aroma) 1 lžička, čerstvé fíky 4 - 5 ks, meruňková marmeláda 1 lžíce, voda cca 1/2 lžičky

Příprava

Začátkem září jsem byla na dovolené, kde jsem si trhala čerstvé fíky přímo ze stromu. Takže když se objevily u nás v obchodě, neodolala jsem a pár jich koupila. Je pravda, že tady nejsou tak šťavnaté a sladké, ale v koláči to zas tak velký rozdíl není. Fíkům totiž tepelná úprava svědčí, krásně se rozvoní a zesládnou.

Fíky se sýrovou náplní dobře ladí a na koláči hezky vypadají. Sýrová vrstva není tak vysoká jako u klasického cheesecaku, je to tedy spíše koláč se sýrovou náplní. Krustu jsem tentokrát připravila z mouky, cukru a másla, vše se jednoduše zpracuje do drobenky a vmáčkne do formy. Je možná trochu křupavější, ale hezky drží tvar, nepropustí tuk a nerozmáčí se. 

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravte si koláčovou formu s odnímatelným dnem, průměr 22-23 cm.
V misce smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a vypracujte jemnou drobenku. Dobře a rychle to jde v robotu nebo food procesoru. 
Směs přesypte do formy a pomocí lžíce vmáčkněte do krajů a dna. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až je těsto hezky do zlatova. 
Vyndejte na chladicí mřížku, snižte teplotu trouby na 160 stupňů a připravte si sýrovou náplň.
 
Sýrová náplň:
Sýr, cukr a škrob prošlehejte do hladka, raději na nižší otáčky. Přidejte vejce, dobře zašlehejte, pak zakysanou smetanu a vanilku. Promíchejte a nalijte na předpečený ještě teplý základ. 
Omyté fíky (neloupané) rozkrájejte na silné plátky nebo půlky a rozložte na koláč. Lehce vmáčkněte do sýrové náplně.
Dejte péct do trouby nastavené na 160 stupňů na 15 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě dalších 10-15 minut v zavřené troubě dojít. 
Koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak zabalte do folie a dejte chladit na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).

Meruňková glazura:
Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horkou směsí potřete fíky. Tento krok stačí udělat až před servírováním.
2017-11-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI