Dajsa zpět

Ingredience:
mléko1 lkrupička6 lžiccukr2 lžíce
esence z růží trochumáslo silný plátekchalva na ozdobení
pekanové ořechy v kramelu na ozdobenískořice špetka
mléko 1 l, krupička 6 lžic, cukr 2 lžíce, esence z růží trochu, máslo silný plátek, chalva na ozdobení, pekanové ořechy v kramelu na ozdobení, skořice špetka

Příprava

Dnes mám pro vás spíše takový recept – nerecept, neboť dajsa není nic jiného než obyčejná krupicová kaše. I arabský svět má svou verzi, orientální. Základ je jasný – mléko, krupička. Rozdíl je pouze v přidání růžové esence pro vůni a konečným zdobením chalvou a drcenými ořechy.

Chalva je sladká cukrovinka, která se vyrábí z drcených sezamových semínek, medu a karamelu. Je jednou z nejstarších orientálních pochoutek. Často je ochucena například pistáciovými oříšky, kakaem nebo vanilkou. Je součástí některých arabských dezertů a moučníků.

Když jsem chalvu ochutnala poprvé, byla jsem zklamaná. Příliš výrazná chuť sezamu na sladko mě neoslovila. Dnes ji s oblibou přidávám do sušenek a cukroví.

Ve studeném mléce metličkou rozmícháme krupičku. Krupičky nedávejte příliš vrchovaté lžíce, spíše rovné. Za stálého míchání přivedeme k varu a tak pět minutek povaříme. Poté odstavíme, vmícháme cukr, růžovou esenci a máslo.

Kaši servírujeme posypanou chalvou, na hrubo drcenými ořechy a skořicí.

2013-10-31 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI