Holandské Stroopwafels zpět

Na sušenky:
hladká mouka250 grozpuštěné máslo125 gmoučkový cukr75 g
sušené droždí7 gvlažné mléko30 mlvejce (tj. půlka rozšlehaného)cca 26 g
Náplň:
sirup175 gcukr dark muscovado100 gmáslo25 g
mletá skořice1/2 lžičky
hladká mouka 250 g, rozpuštěné máslo 125 g, moučkový cukr 75 g, sušené droždí 7 g, vlažné mléko 30 ml, vejce (tj. půlka rozšlehaného) cca 26 g, sirup 175 g, cukr dark muscovado 100 g, máslo 25 g, mletá skořice 1/2 lžičky

Příprava

Mojí první vzpomínkou na tzv. holandské sušenky, jak se u nás stroopwaflím říkalo, je z doby asi před 10 lety, kdy jsme byly s mámou na dovolené u známých v Holandsku (ehm...pardón, Nizozemsku). Jely jsme na kole do Leidschendamu (myslím, jistě vím jen to, že se jelo kolem fotbalového hřiště), v nákupním centru si koupily stroopwafles (a asi i vla, což je naprosto výbornej řídkej pudink), jedly je v parku u vody a koukaly na pána v krásně červeno-malinové bundě a bylo to fajn.

Od té doby jsem v Holandsku jen byla párkrát, takže mi pořádné stroopwafle celkem chybí, protože ty, co se u nás dají koupit, prostě nejsou to pravé ořechové/sirupové. Ale možná tomu chybí jen větrné mlýny, divné nebe (který je v Holandsku fakt jiný!) nebo prostě pocit dovolené. Ale domácí stroopwafles všechno tohle dokážou vynahradit!

Je jasné, že jen málokdo máme doma speciální oplatkovač, aby byly wafle úplně nejsprávnější, ale celkem s úspěchem jde použít i srdíčkový waflovač (ty čtvercové jsou moc tlusté).

Dál potřebujeme jakýkoliv cukrový sirup, což je vlastně nekrystalizovaný cukr, který vzniká při rafinaci cukru (to nevím z hlavy, to mi radí teta wiki) a "měkký hnědý cukr", tedy třeba jakýkoliv muscovado cukr. Sirup samozřejmě existuje spešl holandský, ale celkem v klidu ho jde nahradit golden syrupem, melasou nebo snad i javorovým sirupem. Já použila cukr dark muscovado a golden syrup (oboje z M&S) a myslím, že chuť jsem celkem trefila.

V míse smícháme veškeré ingredience na sušenky, promícháme a následně pořádně zpracujeme na válu. Měkké ale pevné těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme asi 45 minut odpočinout.

Mezi tím v hrnci nebo pánvi smícháme sirup, cukr, máslo a skořici, zahřejeme a necháme spojit. Jakmile je vše spojené a bez hrudek, odstavíme z ohně.

Odpočinuté těsto rozdělíme na stejné díly (každý má asi 70 g a 4 cm v průměru), ze kterých uděláme kuličky. Rozpálíme waflovač nebo oplatkovač. V případě waflovače ho dáme asi na střední teplotu, aby se oplatky stihly propéct než se spálí. Jednotlivé kuličky vždycky dáme do středu waflovače, zavřeme a necháme propéct do zlata. Dokud jsou oplatky horké, tak z nich vykrojíme kolečko (nebo vlastně jakýkoliv tvar) a podélně je rozřízneme, abychom je po vychladnutí mohly promazat a slepit sirupovou náplní.

Stroopwafels jsou nejlepší proleželé druhý den, pokud teda vydrží.

2015-11-26 Dezerty

Poznámka

Z uvedeného množství surovin připravíte 7 waflí o velikosti asi 8 cm.

Autor:

Počet porcí
7
 porcí
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI