Jáhlový dezert se švestkovým rozvarem zpět

Ingredience:
jáhly1 hrníčekmléko2 hrníčkymletá skořice1/2 lžičky
vanilkový lusk1/2 ksbílý jogurt8 lžiccukr moučka1 - 2 lžíce
švestky9 kscukr krystal2 lžícevoda (pro dospělé rum)1 panák
jáhly 1 hrníček, mléko 2 hrníčky, mletá skořice 1/2 lžičky, vanilkový lusk 1/2 ks, bílý jogurt 8 lžic, cukr moučka 1 - 2 lžíce, švestky 9 ks, cukr krystal 2 lžíce, voda (pro dospělé rum) 1 panák

Příprava

Dnes jsem šla s prckem zachránit do práce tátu mraženým Míšou a v parku, kterým procházíme, se povalovalo pod stromy listí v barvách podzimu. A když na mě pak v obchodě zamrkaly první švestky, nešlo odolat. A tak vznikl tento pondělní "podzimní" dezert.

Polovinu vanilkového lusku podélně nařízneme a nožem seškrábneme semínka (zbylý lusk nevyhazujte, ale zavřete do nádoby s cukrem). Jáhly spaříme vařící vodou a poté je spolu se skořicí a vanilkovými semínky uvaříme v mléce. Trvá to asi 15 minut, než se mléko vsákne. Necháme je ještě 5 minut odpočívat. Vychladlé jáhly přendáme do mixéru, přidáme jogurt a cukr a umixujeme na hladkou kaši.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, posypeme cukrem a necháme cca 2-3 minuty karamelizovat. Nezapomeňte míchat. Podlijeme vodou nebo rumem a za občasného míchání necháme ještě 7 minut redukovat.
Skleničky plníme jáhlovou směsí, nahoru navrstvíme švestkový rozvar a necháme v lednici pořádně vychladit.

2016-01-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI