Ingredience: | |||||
jáhly | 1 hrníček | mléko | 2 hrníčky | mletá skořice | 1/2 lžičky |
vanilkový lusk | 1/2 ks | bílý jogurt | 8 lžic | cukr moučka | 1 - 2 lžíce |
švestky | 9 ks | cukr krystal | 2 lžíce | voda (pro dospělé rum) | 1 panák |
Dnes jsem šla s prckem zachránit do práce tátu mraženým Míšou a v parku, kterým procházíme, se povalovalo pod stromy listí v barvách podzimu. A když na mě pak v obchodě zamrkaly první švestky, nešlo odolat. A tak vznikl tento pondělní "podzimní" dezert.
Polovinu vanilkového lusku podélně nařízneme a nožem seškrábneme semínka (zbylý lusk nevyhazujte, ale zavřete do nádoby s cukrem). Jáhly spaříme vařící vodou a poté je spolu se skořicí a vanilkovými semínky uvaříme v mléce. Trvá to asi 15 minut, než se mléko vsákne. Necháme je ještě 5 minut odpočívat. Vychladlé jáhly přendáme do mixéru, přidáme jogurt a cukr a umixujeme na hladkou kaši.
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na kousky, dáme do hrnce, posypeme cukrem a necháme cca 2-3 minuty karamelizovat. Nezapomeňte míchat. Podlijeme vodou nebo rumem a za občasného míchání necháme ještě 7 minut redukovat.
Skleničky plníme jáhlovou směsí, nahoru navrstvíme švestkový rozvar a necháme v lednici pořádně vychladit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI