Jahodovo-citrónový dort zpět

Korpus:
vejce3 kskokosový cukr (nebo panela, třtinový...)90 gbezlepková mouka Nominal40 g
kokosová mouka35 gřepkový olej3 lžícecitronová kůra1 lžička
Krém:
očištěné jahody700 gmáslo (rostlinné či klasické)250 gbílky3 ks
kokosový cukr (nebo panela, třtinový...)130 glemon curd3 lžíce
Na ozdobu:
čokoládová poleva dle potřebyčerstvé jahody dle potřeby
vejce 3 ks, kokosový cukr (nebo panela, třtinový...) 90 g, bezlepková mouka Nominal 40 g, kokosová mouka 35 g, řepkový olej 3 lžíce, citronová kůra 1 lžička, očištěné jahody 700 g, máslo (rostlinné či klasické) 250 g, bílky 3 ks, kokosový cukr (nebo panela, třtinový...) 130 g, lemon curd 3 lžíce, čokoládová poleva dle potřeby, čerstvé jahody dle potřeby

Příprava

Dnes máme první školní karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba.

Korpusy peču vždy den dopředu, uleží se a lépe se pak krájí. 

Celá vejce spolu s cukrem šlehám 25 minut do husté pěny. Poté na nízké otáčky zašlehám olej a citronovou kůru. Obě mouky proseji a zapracuji ručně do vaječné pěny.

Formu vystelu na dně pečícím papírem, stěny nechám holé. Naliji těsto a peču při 180 stupních asi 20 minut.

Po krátkém zchladnutí ostrým nožem odříznu piškot od stěn formy a vyklopím. Zcela vychladlý korpus zabalím do potravinářské fólie a druhý den poté rozkrojím na požadovaný počet pater (tento má 3 tenká).

Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepek, je třeba trochu opatrnosti při krájení, piškot je více drobivý.

Jahody rozmixuji a svařím na konzistenci marmelády.

Bílky spolu s cukrem vložím do kovové mísy a nad parou pomalu nechám cukr rozpustit (poznáte to tak, že zrníčka nejsou cítit mezi prsty).

Bílky poté šlehám do hustého sněhu asi 10 minut na nejvyšší otáčky a pak pomalu zašleháváme kousky másla a nakonec i pyré z jahod a lemon curd.

Jednotlivé vrstvy piškotu potřu bohatě krémem, sestavím dort a celý ho "začistím" velmi tenkou vrstvou krému.

Dám ztuhnout do lednice.

Celý dort ještě jednou pomažu krémem, uhladím a opět vložím do lednice.

Zdobím například čokoládou a jahodami.

* Tento typ krému není u nás doma tak populární jako tvarohový či z mascarpone, nicméně pokud použijete rostlinné máslo typu Alsan, máte rovnou i variantu vhodnou pro ABKM. Lemon card nemusíte nutně použít, ale jak už jsem psala v úvodu, záleží na kvalitě jahod.

2017-03-21 Dezerty

Poznámka

Inspirace z knihy Je libo kousek dortu.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI