Korpus: | |||||
vejce | 3 ks | kokosový cukr (nebo panela, třtinový...) | 90 g | bezlepková mouka Nominal | 40 g |
kokosová mouka | 35 g | řepkový olej | 3 lžíce | citronová kůra | 1 lžička |
Krém: | |||||
očištěné jahody | 700 g | máslo (rostlinné či klasické) | 250 g | bílky | 3 ks |
kokosový cukr (nebo panela, třtinový...) | 130 g | lemon curd | 3 lžíce | ||
Na ozdobu: | |||||
čokoládová poleva | dle potřeby | čerstvé jahody | dle potřeby |
Dnes máme první školní karneval. Původně jsem chtěla zase upéct minidonuty, ale pak se mi doma nashromáždilo větší množství jahod, kterými nás pravidelně zásobuje babička, a popravdě, jahody v únoru, co si budeme povídat. Zkrátka je třeba je rychle spotřebovat a děti je nechtějí. A protože ani výsledné pyré nemělo tu omračující vůni a chuť jahod, jak bych očekávala, dochutila jsem krém ještě kapkou lemon curd. V létě už to jistě nebude potřeba.
Korpusy peču vždy den dopředu, uleží se a lépe se pak krájí.
Celá vejce spolu s cukrem šlehám 25 minut do husté pěny. Poté na nízké otáčky zašlehám olej a citronovou kůru. Obě mouky proseji a zapracuji ručně do vaječné pěny.
Formu vystelu na dně pečícím papírem, stěny nechám holé. Naliji těsto a peču při 180 stupních asi 20 minut.
Po krátkém zchladnutí ostrým nožem odříznu piškot od stěn formy a vyklopím. Zcela vychladlý korpus zabalím do potravinářské fólie a druhý den poté rozkrojím na požadovaný počet pater (tento má 3 tenká).
Vzhledem k tomu, že se jedná o bezlepek, je třeba trochu opatrnosti při krájení, piškot je více drobivý.
Jahody rozmixuji a svařím na konzistenci marmelády.
Bílky spolu s cukrem vložím do kovové mísy a nad parou pomalu nechám cukr rozpustit (poznáte to tak, že zrníčka nejsou cítit mezi prsty).
Bílky poté šlehám do hustého sněhu asi 10 minut na nejvyšší otáčky a pak pomalu zašleháváme kousky másla a nakonec i pyré z jahod a lemon curd.
Jednotlivé vrstvy piškotu potřu bohatě krémem, sestavím dort a celý ho "začistím" velmi tenkou vrstvou krému.
Dám ztuhnout do lednice.
Celý dort ještě jednou pomažu krémem, uhladím a opět vložím do lednice.
Zdobím například čokoládou a jahodami.
* Tento typ krému není u nás doma tak populární jako tvarohový či z mascarpone, nicméně pokud použijete rostlinné máslo typu Alsan, máte rovnou i variantu vhodnou pro ABKM. Lemon card nemusíte nutně použít, ale jak už jsem psala v úvodu, záleží na kvalitě jahod.
Inspirace z knihy Je libo kousek dortu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI