Kaštanové cupcakes zpět

Těsto:
vajíčka4 kscukr krupice115 ghladká mouka115 g
prášek do pečení0,5 lžičkymáslo30 gkakao na pečení30 g
vařené kaštany50 g
Krém:
mascarpone250 gsmetana na šlehání (min 31%)200 mlpráškový cukr4 lžíce
kaštanový krém2 lžícevařené kaštany50 g
Na ozdobu:
vařené kaštany25 g
vajíčka 4 ks, cukr krupice 115 g, hladká mouka 115 g, prášek do pečení 0,5 lžičky, máslo 30 g, kakao na pečení 30 g, vařené kaštany 50 g, mascarpone 250 g, smetana na šlehání (min 31%) 200 ml, práškový cukr 4 lžíce, kaštanový krém 2 lžíce, vařené kaštany 50 g, vařené kaštany 25 g

Příprava

Moc mě baví experimentovat, a když v obchodě trefím na něco, co neznám, dost často se stává, že to skončí v mém nákupním košíku. Obdobně tomu tak bylo i u kaštanového krému od Bonne Maman, který mi padl do oka v jednom z vídeňských supermarketů - koupit se dá ale i u nás, a to minimálně na netu. No a když jsem pak v Normě pod budějovickým Dvořákem trefila na jedlé kaštany, bylo rozhodnuto, co se bude dít! Pokud máte také tak rádi zvuk praskajících ořechů, jejich vůni a lehce sladkou chuť, tyto cupcakes Vás zaručeně osloví!

Předehřejeme si troubu na 170 stupňů.

Nyní si připravíme kaštany. Určitě je můžete koupit v obchodě ve slupce, nařezávat je, péci a loupat. Já si je ale koupila rovnou vyloupané v sáčku, a to v sekci oříšků v Normě. Vložíme je všechny do mixéru a rozsekáme na malé kousky - v této podobě je použijeme do těsta, krému i na ozdobu.

Sypké suroviny zahrnující mouku, prášek do pečiva a kakao smícháme v misce. Máslo rozpustíme v mikrovlnné troubě - dávám na 1 minutu při 360 W. Vajíčka s cukrem vyšleháme při vysokých otáčkách do husté pěny (tento postup trvá několik minut). Přes síto do pěny postupně prosejeme směs mouky, prášku do pečiva a kakaa a opatrně ji zapracujeme pomocí stěrky. Nyní přilijeme do těsta rozpuštěné máslo a opět opatrně zapracujeme. Nakonec přidáme 50 gramů rozsekaných kaštanů a naposledy promícháme. Těsto plníme centimetr pod okraj silikonových košíčků nebo papírových košíčků, kterými jsme vyložili muffinový plech. Pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 20 minut. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Krém je velice jednoduchý. Všechny suroviny vložíme do hluboké mísy a vyšleháme do hustého krému. Vzniklý krém nanášíme na vychladlé dortíky pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobičkou.

Zdobíme dle fantazie. Já zvolila velice jednoduchou variantu v rustikálním stylu, a to posypání zbývajícími kaštany. Určitě by vypadala hezky i varianta krém + půl lžičky kaštanového krému + rozemleté kaštany - popřípadě i kousky čokolády.

Pokud pečete poprvé nebo si jen chcete ověřit, zda děláte vše při pečení cupcakes správně, může se Vám hodit 15 tipů pro božské cupcakes. Vychytávky a rady související s pečením cupcaků najdete na jedné ze záložek blogu - tady.

2016-03-01 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI