Těsto: | |||||
hladká špaldová mouka (dala jsem půl celozrnné) | 500 g | mléko | 250 ml | vejce | 1 ks |
čerstvé droždí nebo sáček sušeného | 1/2 kostky | cukr (třtinový, březový, kokosový...) | 60 g | rozpuštěné máslo | 100 g |
Náplň 1: | |||||
tvaroh v kostce | 250 g | vejce | 1 ks | citron | 1 ks |
sladidlo (čekankový, javorový sirup...) | dle chuti | domácí švestková povidla | 200 g | ||
*Náplň 2: | |||||
mletý mák | 130 g | mléko | 250 ml | sladidlo (čekankový, javorový sirup...) | dle chuti |
Drobenka: | |||||
jemné ovesné vločky | 65 g | špaldová mouka | 40 g | máslo | 30 g |
sladidlo (čekankový, javorový sirup...) | dle chuti |
Vím, zase sladké, když ale ony jsou prostě tak dobré, že by bylo nefér nechat si recept pro sebe. Navíc, když se jedná o rodinný recept v upravené "zdravější" verzi.
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku mouky a cukru z uvedeného množství a necháme vzejít kvásek.
Ten poté smícháme s prosátou moukou, vlažným máslem a vejcem a vpracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh s vejcem, citronovou kůrou a čekankovým sirupem.
*Na makovou náplň uvaříme z máku, mléka a sirupu hustou kaši.
Na drobenku zpracujeme všechny uvedené ingredience v sypkou směs.
Těsto rozdělíme na zhruba 16 stejných kousků.
Pokud jste se rozhodli pro tvarohové koláče s povidly, kousky těsta rozválejte na velikost dlaně, naplňte ho větší lžičkou tvarohu a opatrně zabalte.
Poté pomoučeným vejcem vytvořte do tvarohových bochánků mělký důlek, do kterého dejte lžičku povidel.
Koláč dokončete pomocí drobenky.
U makové verze je postup trochu jednodušší.
Opět vyválejte kousky těsta do kruhu velikosti dlaně, doprostřed naneste vychladlou makovou nádivku a dozdobte drobenkou.
Okraje koláčů pomašlujte rozšlehaným vejcem.
Pekla jsem na pečícím papíru při 180 stupních asi 12 - 15 minut dozlatova.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI