Koláče s tvarohem a povidly, makové koláče zpět

Těsto:
hladká špaldová mouka (dala jsem půl celozrnné)500 gmléko250 mlvejce1 ks
čerstvé droždí nebo sáček sušeného1/2 kostkycukr (třtinový, březový, kokosový...)60 grozpuštěné máslo100 g
Náplň 1:
tvaroh v kostce250 gvejce1 kscitron1 ks
sladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chutidomácí švestková povidla200 g
*Náplň 2:
mletý mák130 gmléko250 mlsladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chuti
Drobenka:
jemné ovesné vločky65 gšpaldová mouka40 gmáslo30 g
sladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chuti
hladká špaldová mouka (dala jsem půl celozrnné) 500 g, mléko 250 ml, vejce 1 ks, čerstvé droždí nebo sáček sušeného 1/2 kostky, cukr (třtinový, březový, kokosový...) 60 g, rozpuštěné máslo 100 g, tvaroh v kostce 250 g, vejce 1 ks, citron 1 ks, sladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chuti, domácí švestková povidla 200 g, mletý mák 130 g, mléko 250 ml, sladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chuti, jemné ovesné vločky 65 g, špaldová mouka 40 g, máslo 30 g, sladidlo (čekankový, javorový sirup...) dle chuti

Příprava

Vím, zase sladké, když ale ony jsou prostě tak dobré, že by bylo nefér nechat si recept pro sebe. Navíc, když se jedná o rodinný recept v upravené "zdravější" verzi.

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku mouky a cukru z uvedeného množství a necháme vzejít kvásek.

Ten poté smícháme s prosátou moukou, vlažným máslem a vejcem a vpracujeme vláčné těsto, které necháme pod utěrkou kynout zhruba hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem. 

Na tvarohovou náplň vyšleháme tvaroh s vejcem, citronovou kůrou a čekankovým sirupem. 

*Na makovou náplň uvaříme z máku, mléka a sirupu hustou kaši. 

Na drobenku zpracujeme všechny uvedené ingredience v sypkou směs.

Těsto rozdělíme na zhruba 16 stejných kousků. 

Pokud jste se rozhodli pro tvarohové koláče s povidly, kousky těsta rozválejte na velikost dlaně, naplňte ho větší lžičkou tvarohu a opatrně zabalte. 

Poté pomoučeným vejcem vytvořte do tvarohových bochánků mělký důlek, do kterého dejte lžičku povidel. 

Koláč dokončete pomocí drobenky.

U makové verze je postup trochu jednodušší. 

Opět vyválejte kousky těsta do kruhu velikosti dlaně, doprostřed naneste vychladlou makovou nádivku a dozdobte drobenkou. 

Okraje koláčů pomašlujte rozšlehaným vejcem. 

Pekla jsem na pečícím papíru při 180 stupních asi 12 - 15 minut dozlatova.

2018-03-23 Dezerty

Autor:

Počet porcí
16
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI