Korpus: | |||||
velké vejce | 1 ks | kokosový cukr | 30 g | řepkový olej | 1 lžíce |
špaldová mouka | 25 g | kvalitní hořká čokoláda | 30 g | ||
Krém: | |||||
mascarpone | 250 g | lemon curd | 160 g | smetana na šlehání | 160 g |
želatina | 3 plátky | ||||
Citronové želé: | |||||
velký citron | 1 ks | pomeranč | 1 ks | želatina | 3 plátky |
rýžový sirup | 1 lžíce |
Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým, ale když dítě zavelí: "Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.
Korpus
Vejce šleháme s cukrem 20 minut do husté pěny, poté už jen opatrně zapracujeme olej, rozpuštěnou zchladlou čokoládu a prosátou mouku.
Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 8 minut.
Po krátkém zchladnutí ostrým nožem korpus oddělíme od stěn formy a na boky vložíme tvrdou fólii, která nám usnadní vyndávání zkompletovaného dortu.
Krém
Krém připravíme následovně. Ve smetaně necháme nabobtnat želatinu a pak ji nad plamenem necháme rozpustit. Nevaříme!
Smícháme mascarpone s lemon curd
Do vlažné želatiny nejprve zamícháme pár lžic citronového krému a pak krátce zašleháme zbytek.
Krém nalijeme na korpus, obložíme tenoučkými plátky citronu a dáme do lednice ztuhnout.
Citronové želé
Jakmile je krém tuhý, připravíme závěrečné želé.
Plátky želatiny opět podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody a poté je nad plamenem rozpustíme.
Do rozpuštěné želatiny přidáme šťávu z pomeranče, zbylého citronu a sirup, a tekutinu nalijeme na dort, který dáme znovu řádně ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne.
Dort opatrně vyjmeme z formy, nožem uvolníme želatinu od fólie a fólii sloupneme.
Krájíme ostrým nožem, který můžeme předtím namočit do horké vody.
TIP:
Pokud neseženete bio citrony, doporučuji je namočit do octové vody (poměr voda/ocet 9:1) a máčet cca 20 minut, aby pustil chemický postřik.
Jestli vám vadí lehce nahořklá chuť citronové kůry, plátky před zdobením dortu oloupejte, případně ze zdobení vynechejte, či nahraďte pomeranči. I tak bude dort krásný a výborný.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI