Lemon cake zpět

Korpus:
velké vejce1 kskokosový cukr30 gřepkový olej1 lžíce
špaldová mouka25 gkvalitní hořká čokoláda30 g
Krém:
mascarpone250 glemon curd160 gsmetana na šlehání160 g
želatina3 plátky
Citronové želé:
velký citron1 kspomeranč1 ksželatina3 plátky
rýžový sirup1 lžíce
velké vejce 1 ks, kokosový cukr 30 g, řepkový olej 1 lžíce, špaldová mouka 25 g, kvalitní hořká čokoláda 30 g, mascarpone 250 g, lemon curd 160 g, smetana na šlehání 160 g, želatina 3 plátky, velký citron 1 ks, pomeranč 1 ks, želatina 3 plátky, rýžový sirup 1 lžíce

Příprava

Za chvíli to bude vypadat, jakože se cpeme doma jen sladkým, ale když dítě zavelí: "Maminko, jdeme péct dort.", tak prostě jdeme. A já měla konečně možnost vyzkoušet nedávno koupený lemon curd.

Korpus

Vejce šleháme s cukrem 20 minut do husté pěny, poté už jen opatrně zapracujeme olej, rozpuštěnou zchladlou čokoládu a prosátou mouku.

Těsto nalijeme do formy, jejíž dno jsme vystlali pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupních zhruba 8 minut.

Po krátkém zchladnutí ostrým nožem korpus oddělíme od stěn formy a na boky vložíme tvrdou fólii, která nám usnadní vyndávání zkompletovaného dortu. 

Krém

Krém připravíme následovně. Ve smetaně necháme nabobtnat želatinu a pak ji nad plamenem necháme rozpustit. Nevaříme!

Smícháme mascarpone s lemon curd 

Do vlažné želatiny nejprve zamícháme pár lžic citronového krému a pak krátce zašleháme zbytek.

Krém nalijeme na korpus, obložíme tenoučkými plátky citronu a dáme do lednice ztuhnout.

Citronové želé

Jakmile je krém tuhý, připravíme závěrečné želé. 

Plátky želatiny opět podle návodu necháme nabobtnat v trošce vody a poté je nad plamenem rozpustíme. 

Do rozpuštěné želatiny přidáme šťávu z pomeranče, zbylého citronu a sirup, a tekutinu nalijeme na dort, který dáme znovu řádně ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne.

Dort opatrně vyjmeme z formy, nožem uvolníme želatinu od fólie a fólii sloupneme. 

Krájíme ostrým nožem, který můžeme předtím namočit do horké vody.

TIP: 

Pokud neseženete bio citrony, doporučuji je namočit do octové vody (poměr voda/ocet 9:1) a máčet cca 20 minut, aby pustil chemický postřik.

Jestli vám vadí lehce nahořklá chuť citronové kůry, plátky před zdobením dortu oloupejte, případně ze zdobení vynechejte, či nahraďte pomeranči. I tak bude dort krásný a výborný.

2018-02-19 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI