Lívanečky z podmáslí zpět

Ingredience (cca 25 lívanečků o průměru 8 cm):
hladká mouka250 gkypřící prášek do pečiva1 lžičkajedlá soda1 lžička
cukr (nemusí být)1 lžícesůl špetkapodmáslí500 ml
vejce2 ksvanilkový extrakt1 lžičkamáslo, rozpuštěné a lehce zchladlé60 g
hladká mouka 250 g, kypřící prášek do pečiva 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, cukr (nemusí být) 1 lžíce, sůl špetka, podmáslí 500 ml, vejce 2 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, máslo, rozpuštěné a lehce zchladlé 60 g

Příprava

Nový recept na lívanečky se vždycky hodí, zvlášť když obsahuje nějakou ingredienci, kterou je potřeba zužitkovat (čti: podmáslí). Tenhle hned překvapivě zaútočil na první místo v naší domácí lívancové hitparádě. Určitě jsme ho nedělali naposledy.

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, cukr a sůl, zvlášť prošleháme mléko s vajíčkem a vanilkou, přilijeme ho k sypké směsi a krátce promícháme. Nakonec přilijeme rozpuštěné máslo a metličkou rychle vymícháme těsto. Malé hrudky v těstě necháme. 

Tip: Důležité je těsto nepřemíchat, mícháme ho opravdu krátce, jen aby se suroviny spojily. Díky tomu budou lívanečky opravdu nadýchané. Přemíchané těsto se v tomto případě rovná ploché lívance.

Na pánvi nebo v lívanečníku na kapce oleje dozlatova smažíme malé lívanečky. Otáčíme, jakmile se okraj zpevní a na povrchu se objeví malé praskající bublinky. Přebytečný tuk můžeme odsát papírovým ubrouskem.

2019-10-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI