Mascarpone dort zpět

Korpus:
hladká mouka140 gholandské kakao40 gkypřící prášek do pečiva1/4 lžičky
jedlá soda1/4 lžičkysůl1/4 lžičkyrozpuštěné máslo100 g
cukr muscovado nebo třtinový cukr100 gvětší vejde1 ksžloutek1 ks
tmavá 70% čokoláda rozpuštěná70 gvanilkový cukr1 sáčekmléko1/2 hrnku
Krém:
mascarpone250 gsmetana ke šlehání1 hrnekcukr (kokosový, třtinový moučka)2 - 3 lžíce
Na ozdobu:
tmavá čokoláda nebo čokoláda na vaření hrstmáslocca 1 lžícemaliny2 hrsti
javorový sirup nebo 1,5 lžíce cukr3 lžíce
hladká mouka 140 g, holandské kakao 40 g, kypřící prášek do pečiva 1/4 lžičky, jedlá soda 1/4 lžičky, sůl 1/4 lžičky, rozpuštěné máslo 100 g, cukr muscovado nebo třtinový cukr 100 g, větší vejde 1 ks, žloutek 1 ks, tmavá 70% čokoláda rozpuštěná 70 g, vanilkový cukr 1 sáček, mléko 1/2 hrnku, mascarpone 250 g, smetana ke šlehání 1 hrnek, cukr (kokosový, třtinový moučka) 2 - 3 lžíce, tmavá čokoláda nebo čokoláda na vaření hrst, máslo cca 1 lžíce, maliny 2 hrsti, javorový sirup nebo 1,5 lžíce cukr 3 lžíce

Příprava

Blíží se svátek zamilovaných a recept na dort se vždy hodí. zkuste ho zkrátka upéct někomu, koho máte rádi, ať už je či není Valentýn. Jukněte i na tyto recepty na creme brulée kávový crémet, skvělý je také tento dortík, všechny se jako s láskou upečený dárek také hodí a věřím, že si pochutnáte. 

Všechny suroviny by měly mít ideálně pokojovou teplotu.
 
Troubu předehřejme na 170 st., horní/dolní pečení.
 
2 formy o průměru cca 15cm vymažeme máslem a vysypeme polohrubou nebo hrubou moukou.
 
V míse smícháme prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl.
 
V jiné míse smícháme rozpuštěné máslo, cukr, vanilkový cukr, vejce a žloutek. Přidáme rozpuštěnou čokoládu.
 
Moučnou a vaječnou směs důkladně spojíme, promícháme a pomalu přidáme mléko, opět velmi důkladně promícháme - nejlépe se vám bude pracovat metlou.
 
Vzniklou směs rozdělíme do dvou forem a dáme péct na cca 25 minut, kontrolujeme.
 
Příprava krému:
 
V misce si smícháme mascarpone, smetanu a cukr. Dále si pomůžeme elektrickým šlehačem, směs by měla být tužší, aby se nám dobře nanášela na dort. 
 
Připravíme si vychladlé korpusy - pokud je to potřeba trochu si je seřízneme a spodní díl přeneseme na dortový stojan - podnos. Část krému naneseme na spodní díl, přilepíme vrchní díl a na něj i okolo celého dortu naneseme silnější vrstvu krému, uhladíme. 
 
V rendlíku si rozvaříme maliny, přidáme sirup a trochu vody, necháme zchladnout. 
 
Nad vodní lázní nebo v mikrovlnné troubě si rozpustíme hrst čokolády, přidáme trochu másla, cca lžíci a důkladně promícháme. Čokoládu naneseme na dort - já jsem použila cukrářské zdobítko.
 
Na povrch dortu naneseme malinovou omáčku. Můžeme ozdobit snítkou máty. 

Dort necháme dobře vychladit v lednici.

2016-02-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI