Nejlepší ořechový dort s čokoládovým krémem a ovocem zpět

Korpus:
vanilkový cukr1 balíčeknastrouhaná citronová kůra1 lžičkacukr moučka110 g
vejce4 ksmleté lískové oříšky100 gjemná krupička (dětská)30 g
máslo na vymazání formykrupičku (může být i hrubá mouka) na vysypání formy
Krém:
čokoláda na vaření100 gmáslo (změklé)250 gcukr moučka2 lžíce
vejce2 ks
Na ozdobu:
mandlové lupínky dle potřebyovoce dle chutibalení čokoládové polevy dle potřeby
čerstvé lístky máty dle chuti
vanilkový cukr 1 balíček, nastrouhaná citronová kůra 1 lžička, cukr moučka 110 g, vejce 4 ks, mleté lískové oříšky 100 g, jemná krupička (dětská) 30 g, máslo na vymazání formy, krupičku (může být i hrubá mouka) na vysypání formy, čokoláda na vaření 100 g, máslo (změklé) 250 g, cukr moučka 2 lžíce, vejce 2 ks, mandlové lupínky dle potřeby, ovoce dle chuti, balení čokoládové polevy dle potřeby, čerstvé lístky máty dle chuti

Příprava

Pokud rádi dáváte jedlé dárky (třeba na Valentýna), tak tento dort je ideální kandidát. Ale nejen v tento den, příležitostí se určitě najde spousta...u nás doma je to evergreen, který jsem teď tak trochu oprášila a mírně doplnila a asi už ho od teď budu péct pořád. Pozor - je tak výborný, že si budete chtít pořád přidávat!

Předehřála jsem troubu na 180 st. V míse jsem utřela do hladké světle žluté pěny 4 žloutky, cukr moučka, vanilkový cukr a citronovou kůru. Ke směsi jsem přimíchala strouhané lískové oříšky a dětskou krupičku. Zvlášť jsem si ušlehala pevný sníh ze 4 bílků. Tento sníh jsem potom opatrně zapracovala k žloutkové směsi. Máslem jsem si vymazala a krupičkou vysypala dortovou formu o průměru 20cm, do formy jsem přelila směs a dala péct na 30 minut. Korpus je potřeba poté nechat zcela vychladnout. Mezitím jsem si připravila krém, nad vodní lázní jsem rozpustila čokoládu a nechala jsem ji zchladnout. Mezitím jsem si smíchala máslo, cukr a žloutky. Zvlášť jsem si ušlehala tuhý sníh ze dvou bílků. K máslové směsi jsem ručním šlehačem zašlehala rozpuštěnou čokoládu, jakmile je směs kompaktní je hotovo. Ke směsi jsem dále zapracovala vyšlehané bílky, je potřeba míchat pomalu a dlouho (i 10 minut), ke konci už trochu rychleji, směs vytvoří takovou divnou konzistenci, jako kdyby se něco nepovedlo, ale to je v pořádku, je potřeba míchat dokud není krém hladký, někdy pomůže dát ho na chvíli do lednice. Nyní jsem si horizontálně rozřízla korpus, na spodní díl jsem potřela krém (cca třetinu), přiklopila a celý dort potřela zbývajícím krémem. Lžičkou jsem na něm vytvořila jakoby vlnky. U nás doma se dort vždy zdobil mandlovými lupínky. Já jsem jako obměnu zvolila jahody a to jen proto, že neměli maliny, ale je možné použít jakékoliv měkké ovoce podle chuti. Na závěr jsem celý dort polévala čokoládovou polevou a ozdobila lístky čerstvé máty. Dort je výborný pokojové teploty, ale někdo ho má raději vychlazený z lednice (každopádně je potřeba ho tam uchovávat, ale moc dlouho tam nevydrží :)), jen počítejte s tím, že jelikož je krém hodně máslový, tak je potom méně krémový a pokud to nemáte rádi, je potřeba ho nechat při pokojové teplotě trochu povolit.

2014-05-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI