Quinoa s rýžovo-kokosovým mlékem, kokosovým krémem a hruškami zpět

Ingredience:
quinoa60 grýžovo-kokosové mléko Provamel300 mlhruška1 - 2 ks
kokosový krém1 lžícehruška na ozdobení1 ks
quinoa 60 g, rýžovo-kokosové mléko Provamel 300 ml, hruška 1 - 2 ks, kokosový krém 1 lžíce, hruška na ozdobení 1 ks

Příprava

Quinou jsme si zamilovali, je to velmi univerzální "obilovina", která lze použít jako příloha, k přípravě dezertů, korpusů ať již na sladko či slano. 
Pokud si vás quinoa získá, bude to jen dobře. Hovoříme tady totiž o vysoce výživné potravině, která je zajímavá nejen z hlediska svého výjimečného bílkovinného složení. Využívají se její semena, která mají velikost 1-3mm. Neobsahuje lepek a je studnicí těchto živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, kyselina listová, vápník, měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy, saponiny, esenciální aminokyseliny (cystein, fenylalanin, histidin, izoleucin, lyzin, metionin, tyrozin, treonin a valin), obsahují 60 % škrobu, 23 % esenciálních bílkovin, 5 % sacharidů, 4 až 9 % tuků. Obsah živin závisí především na vlastnostech půdy, na níž rostlina vyrostla. Praním a obrušováním semen se obsah snižuje. Podle čínské medicíny harmonizuje ledviny, na něž má energizující účinek. Z nutričního hlediska by nás dále mohlo zajímat mnohdy deficitní železo, půl šálku jej obsahuje téměř 8 mg, což staví quinou na jednu z nejvyšších příček v tabulce rostlinných železitých potravin. Stejné množství pak obsahuje pěkných 5 g vlákniny. Navíc její příprava je velmi snadná.

Quinou propláchneme, na několik minut namočíme do studené vody, zbaví se tak hořkosti a zároveň ji zbavíme nečistot, následně vodu slijeme. Quinou zalijeme rostlinným mlékem, vaříme přibližně 15-20 minut. Pokud budeme vařit čistě v kokosovém mléce, nebude třeba přidávat kokosový krém. Po uvaření quinou přiklopíme a necháme vsáknout zbylé rostlinné mléko. Postačí, když zůstane po uvaření půl hrnku, víc není žádoucí, budeme přidávat hrušku, která dezert naředí.
Po vychladnutí přidáme do uvařené quinoy omytou, pokrájenou hrušku zbavenou jadérek. Rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme lžíci kokosového krému a zamícháme. Tato směs bude úžasná s mangem, ananasem prostě každý dle chuti své. Vždy je zapotřebí upravit poměr mléka k druhu přidaného ovoce, nejlépe když se nám povede uvařit quinou s minimem rostlinného mléka.
Připravenou směsí naplníme pohárky a ozdobíme pokrájenou hruškou.
Podáváme nejlépe vychlazené.

2016-10-07 Dezerty

Poznámka

Kokosový krém lze zakoupit na českém trhu od těchto výrobců: Amaizin, Rapunzel, DR-GOERG v Německu.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyvaření
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI