Ingredience: | |||||
celozrnná žitná mouka | 250 g | sádlo | 20 g | žloutek | 1 ks |
vlažná voda | 100 ml | zakysaná smetana | 100 g | růžová sůl | špetka |
velká sladká jablka | 4 ks | skořice | 2 lžičky | sekané vlašské ořechy | 2 hrsti |
Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".
Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany vypracujeme nelepivé pevné těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku, která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme zhruba 30 minut.
Z uvedených surovin připravíte 2 záviny. Do náplně můžete samozřejmě přidat rozinky, brusinky, tvaroh... zkrátka to, co máte rádi.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI