Tažený jablečný štrúdl zpět

Ingredience:
celozrnná žitná mouka250 gsádlo20 gžloutek1 ks
vlažná voda100 mlzakysaná smetana100 grůžová sůl špetka
velká sladká jablka4 ksskořice2 lžičkysekané vlašské ořechy2 hrsti
celozrnná žitná mouka 250 g, sádlo 20 g, žloutek 1 ks, vlažná voda 100 ml, zakysaná smetana 100 g, růžová sůl špetka, velká sladká jablka 4 ks, skořice 2 lžičky, sekané vlašské ořechy 2 hrsti

Příprava

Moje babička dělá nejlepší štrúdl na světě. Dodnes si pamatuji, jak s dědou natahovali těsto, až bylo přes celý stůl. Samozřejmě se to neobešlo bez handrkování a občasné trhlinky. Nicméně tuto dobrotu peče pokaždé, když se nahlásíme na návštěvu a jen se směje, když do pěti minut zeje talíř prázdnotou. Ale protože nás zná, má vždy v zásobě schovanou ještě jednu "štangli".

Z mouky, soli, povoleného sádla, žloutku, vody a zakysané smetany vypracujeme nelepivé pevné těsto, které dáme na 15 minut odležet pod zahřátý hrnec.
Mezitím si oloupeme a nastrouháme nahrubo jablka.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na tenounkou placku, která je téměř průhledná (pokud máte pomocníka, můžete těsto společně místo vyvalování "vytahat"). Naplníme strouhanými jablky, posypeme skořicí a sekanými ořechy, opatrně stočíme a potřeme rozšlehaným bílkem.
Pečeme při 200 stupních 10 minut, poté teplotu stáhneme na 180 stupňů a dopečeme zhruba 30 minut.

2016-04-15 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin připravíte 2 záviny. Do náplně můžete samozřejmě přidat rozinky, brusinky, tvaroh... zkrátka to, co máte rádi.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI