Tvarohový dort s brusinkami zpět

Korpus:
celozrnná mouka250 gmelasa1 lžícepomleté ořechy40 g
rozinky2 lžícesušené brusinky1 lžícekarob2 lžíce
kypřící prášek bez fosfátů1 lžičkarostlinný tuk150 gsůl špetka
Náplň:
tvaroh500 gžloutek + 2 bílky2 kspomerančová kůra1 lžička
třtinový cukr2 lžícevanilka špetkavanilkový pudinkový prášek2 lžíce
barvivo1 lžičkasekané mandle dle potřeby
Vršek:
brusinkový kompot200 gvoda/brusinkový džus (já dala vodu)200 mlagar2 lžičky
celozrnná mouka 250 g, melasa 1 lžíce, pomleté ořechy 40 g, rozinky 2 lžíce, sušené brusinky 1 lžíce, karob 2 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, rostlinný tuk 150 g, sůl špetka, tvaroh 500 g, žloutek + 2 bílky 2 ks, pomerančová kůra 1 lžička, třtinový cukr 2 lžíce, vanilka špetka, vanilkový pudinkový prášek 2 lžíce, barvivo 1 lžička, sekané mandle dle potřeby, brusinkový kompot 200 g, voda/brusinkový džus (já dala vodu) 200 ml, agar 2 lžičky

Příprava

Opět vymyšlený recept, v kterém jsou použity samé zdravé a chutné ingredience. Pro efekt jsem část tvarohu trochu obarvila bio barvivem a chuť je úžasná...

Předehřejeme troubu na 180°C. Prosejeme do mísy mouku se lžičkou kypřidla, přidáme karob také přes sítko a přidáme špetku soli. Dále přisypeme mleté oříšky a rozinky s brusinkami spařené a pomleté. Přidáme melasu a máslo 
a utvoříme nelepivou kouli těsta, které dáme chvíli odležet. Mezitím si smícháme tvaroh se žloutky, přidáme cukr a koření a pudinkový prášek.Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto vyválíme nebo natlačíme do formy, propícháme vidličkou (já měla 26cm)-dáme na 10 minut péct na 180°C a po vyndání vlejeme 4/5 tvarohové směsi. Zbylou část obarvíme barvou a pytlíkem nebo lžičkou uděláme různé tvary- pohrajte si, aby to po rozkrojení bylo vidět. Posypeme mandlemi a dáme péct na půl hodiny. Náplň skoro vyleze ven díky sněhu z bílkům, ale pak klesne a náplň bude pěkně vláčná.Necháme zchladnout.Do kastrůlku nalijeme kompot a zředíme ho tekutinou,  přidáme 2 lžičky agaru a mícháme do bodu varu, pozor nesmí se vařit a vlejeme na již slehlou tvarohovou (studenou) vrstvu. Dáme ven (teď do zimy, jindy do lednice do chladu) a čekáme až povrch ztuhne. Nejlépe necháme přes noc vychladit, ono si to hezky sedne a ztuhne... Krájíme a vychutnáváme! 

2014-11-11 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI