Vycházela jsem z receptu, který jsem našla na Apetitu, který jsem si jen velice decentně pozměnila, a zatím šlo o nejlepší vaflové těsto, které jsem vyzkoušela. A těším se, až je zkusím alespoň z celozrnné pšeničné nebo ještě líp špaldové mouky.
V jedné míse smícháme suché ingredience na vafle (mouka, prášek do pečiva, sůl a cukr) a v druhé prošleháme mléko s vejci, olejem, máslem a extraktem. Mokrou směs vmícháme do suché a necháme asi 20 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme karamelizované ovoce. Jablka i hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců, stopek i bubáků a nakrájíme je na slabé měsíčky nebo plátky. Já jsem hrušky a jablka připravovala zvlášť, ale není to samozřejmě nutné. V silnostěnné pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo, ovoce na něm opečeme a zakapeme ho pomerančovou nebo citronovou šťávou. Jakmile trochu změkne, zasypeme ho cukrem, který necháme rozpustit. K hruškám jsem kromě běžného hnědého cukru (demerara) přidala ještě asi lžíci dark muscovado a dopadlo to skvěle! Karamel necháme trochu zhoustnout a odstavíme z plotny.
Odpočinuté těsto prostě lijeme do vaflovače a pečeme do zhnědnutí. Vaflovač je možné lehce vymazat olejem nebo máslem, ale já to zatím nikdy nepotřebovala. Hotové vafle odkládáme na mřížku, ať nám zbytečně nevlhnou.
Zakysanou smetanu jednoduše promícháme s cukrem a pomerančovou šťávou.
Na vafle si navršíme ovoce, smetanu a vše zalijeme karamelem.
Musím uznat, že smíchaný karamel se zakysanou smetanou asi moc lákavě nevypadá, ale opak je pravdou - je to luxus! Obzvlášť hrušková varianta působí jako koncentrovaná chuť babího léta. (Jasně, jasně, je duben, ale to neva!)