Vafle s karamelizovanými jablky a hruškami zpět

Na vafle:
polohrubá mouka220 gprášek do pečiva1 sáčeksůl špetka
hnědý cukr2 lžičkymléko300 mlvejce2 ks
máslo (rozpuštěné)1 lžičkalíkooříškový olej1 lžícevanilkový extrakt1 lžička
Na karamelizované ovoce:
hruškya jablka (měla jsem jednu hrušku a dvě zelená jablka) dle chutihnědý cukr dle chutišťáva z pomeranče nebo citronu1/2 ks
máslo2 lžíce
Na pomerančovou zakysanou smetanu:
zakysaná smetana1 kelímekmoučkový cukr1/2 lžícepomerančová šťáva1 - 2 lžíce
polohrubá mouka 220 g, prášek do pečiva 1 sáček, sůl špetka, hnědý cukr 2 lžičky, mléko 300 ml, vejce 2 ks, máslo (rozpuštěné) 1 lžička, líkooříškový olej 1 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžička, hruškya jablka (měla jsem jednu hrušku a dvě zelená jablka) dle chuti, hnědý cukr dle chuti, šťáva z pomeranče nebo citronu 1/2 ks, máslo 2 lžíce, zakysaná smetana 1 kelímek, moučkový cukr 1/2 lžíce, pomerančová šťáva 1 - 2 lžíce

Příprava

Loni na prvního máje jsem snídala v brněnském Kafecu, kde jsem si dala výýýýborné lívance s karamelizovanými hruškami a zakysanou smetanou. 
Asi před měsícem jsem pořídila domů vaflovač. 
Dneska z toho vylezly domácí vafle s karamelizovanou hruškou (měla jsem jen jednu a byla to škoda) a jablky s pomerančovou zakysanou smetanou.
Vycházela jsem z receptu, který jsem našla na Apetitu, který jsem si jen velice decentně pozměnila, a zatím šlo o nejlepší vaflové těsto, které jsem vyzkoušela. A těším se, až je zkusím alespoň z celozrnné pšeničné nebo ještě líp špaldové mouky.
V jedné míse smícháme suché ingredience na vafle (mouka, prášek do pečiva, sůl a cukr) a v druhé prošleháme mléko s vejci, olejem, máslem a extraktem. Mokrou směs vmícháme do suché a necháme asi 20 minut odpočívat.
 
Mezitím si připravíme karamelizované ovoce. Jablka i hrušky omyjeme, zbavíme jádřinců, stopek i bubáků a nakrájíme je na slabé měsíčky nebo plátky. Já jsem hrušky a jablka připravovala zvlášť, ale není to samozřejmě nutné. V silnostěnné pánvi nebo hrnci rozpustíme máslo, ovoce na něm opečeme a zakapeme ho pomerančovou nebo citronovou šťávou. Jakmile trochu změkne, zasypeme ho cukrem, který necháme rozpustit. K hruškám jsem kromě běžného hnědého cukru (demerara) přidala ještě asi lžíci dark muscovado a dopadlo to skvěle! Karamel necháme trochu zhoustnout a odstavíme z plotny.
 
Odpočinuté těsto prostě lijeme do vaflovače a pečeme do zhnědnutí. Vaflovač je možné lehce vymazat olejem nebo máslem, ale já to zatím nikdy nepotřebovala. Hotové vafle odkládáme na mřížku, ať nám zbytečně nevlhnou.
 
Zakysanou smetanu jednoduše promícháme s cukrem a pomerančovou šťávou.
 
Na vafle si navršíme ovoce, smetanu a vše zalijeme karamelem.
 
Musím uznat, že smíchaný karamel se zakysanou smetanou asi moc lákavě nevypadá, ale opak je pravdou - je to luxus! Obzvlášť hrušková varianta působí jako koncentrovaná chuť babího léta. (Jasně, jasně, je duben, ale to neva!)
 
2014-08-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI