Velikonoční mazanec zpět

Ingredience:
polohrubá mouka1 kgmáslo (rozpuštěné, zchladlé)250 gcukr krupice250 g
droždí (1 kostka)42 gvlažné mléko150 mlžloutek + 1 celé vejce3 ks
loupané mandle100 grozinky, minimum 2 hrsti dle chutišťáva a kůra z citronu1 ks
polohrubá mouka 1 kg, máslo (rozpuštěné, zchladlé) 250 g, cukr krupice 250 g, droždí (1 kostka) 42 g, vlažné mléko 150 ml, žloutek + 1 celé vejce 3 ks, loupané mandle 100 g, rozinky, minimum 2 hrsti dle chuti, šťáva a kůra z citronu 1 ks

Příprava

Recepty na mazance jsou odlišné v každé rodině, ale základ je většinou podobný. Já jsem zkusila v tomto receptu opět trochu změnu - použila jsem třtinový cukr místo normálního a asi to není úplně šťastná volba, protože chuť je trochu karamelová a sladší, ale také to asi bude otázka zvyku. 

Tento "náš" mazanec je kynutý, ale je spousta receptů na nekynuté varianty, jejichž příprava je rychlejší. Ať už se pustíte do jakéhokoliv, přeju vám, ať se povede! Krásné Velikonoce! 

Připravte si kvásek, do mléka rozdrobte droždí a zasypte 1 lžící cukru, nechejte na teplém místě vzejít kvásek, cca 10 minut. Zapracujte si těsto, mouku přesejte a přidejte cukr, vejce, máslo, citronovou šťávu a kůru a nakonec kvásek. Těsto by mělo být tužší a hezky spojené. Vytvarujte bochánek a ten nechejte hodinu kynout na teplém místě. Po hodině kynutí zapracujte do těsta rozinky a část nasekaných mandlí. Nechejte opět hodinu kynout. Před koncem druhého kynutí předehřejte troubu na 200 st. Těsto rozdělte na dva bochánky a ty pomažte rozšlehaným vejcem, můžete je ozdobit zbývajícími mandlemi. Dejte péct, zakryjte alobalem. Po 15 minutách snižte teplotu na 150 st. a pečte ještě cca 45 minut. Poté je vyndejte a potřete směsí ze 3 lžic vody, kapky citronové šťávy a 1 lžičky cukru moučka. Vraťte na pár minut do trouby a poté vyjměte. Až zcela vychladnou, posypete moučkovým cukrem. 

2014-05-26 Dezerty

Poznámka

Suroviny na 2 mazance.

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvelikonoce
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI