Čočka s lilkem zpět

Ingredience:
červená neloupaná čočka200 glilek1 kscibule1 ks
česnek1 stroužekvavřínové (bobkové) listy2 ksmasový vývar dle potřeby
mleté nové koření1/4 lžičkyřímský kmín1/4 lžičkyčerstvý koriandr hrst
olivový olej trochusůl špetkadrcený pepř špetka
červená neloupaná čočka 200 g, lilek 1 ks, cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, vavřínové (bobkové) listy 2 ks, masový vývar dle potřeby, mleté nové koření 1/4 lžičky, římský kmín 1/4 lžičky, čerstvý koriandr hrst, olivový olej trochu, sůl špetka, drcený pepř špetka

Příprava

Osobně mám ráda jak čočku, tak lilek a obojí v kuchyni často používám. Čočku nejraději kombinuji s rýží nebo bulgurem, lilek je výborný na grilu, ve formě pomazánky či jako součást hlavního pokrmu.

Arabové lilek milují. Lilek plní, smaží, nakládají, dusí nebo přidávají do salátů. V kuchyni je téměř nenahraditelný. Nejznámějším lilkovým jídlem je v arabském světě bezesporu baba ghanúž, což je pomazánka z pečeného lilku, ochucená sezamovou pastou tahini, citronovou šťávou, česnekem, solí a olivovým olejem. Ale o tom někdy příště.

Spojením čočky a lilku vzniklo celkem zdravé a nenáročné jídlo, doplněné smaženou cibulkou, česnekem, provoněno římským kmínem a osvěženo čerstvým koriandrem.

Teď zabrouzdám trochu do historie a povím vám zajímavý a poučný minipříběh s čočkou v hlavní roli. Díogenés večeřel čočku s chlebem. Viděl ho Aristoppos, filozof, který si žil pohodlně díky tomu, že lichotil králi.

Aristoppos řekl: Kdyby ses naučil podbízet se králi, nemusel by ses živit čočkou.

Díogenés odpověděl: Nauč se živit se čočkou a nebudeš muset věnovat takovou péči králi.

Takže, jezte čočku, budete svobodnější! :o)))

A jak na to?

Lilek nakrájíme na kostičky, posolíme a necháme minimálně ½ hodinky vypotit. Poté lilek osušíme, zakápneme olivovým olejem, přidáme římský kmín, vše promícháme a při 200 stupních asi 30 minut pečeme. Během pečení několikrát promícháme.

Čočku propláchneme a namočíme do studené vody, tak na hodinku. Scedíme, necháme okapat, zalijeme vývarem, přidáme listy vavřínu, případně osolíme a uvaříme do měkka. Vývar jsem použila jehněčí, k čočce mi tak nějak pasuje nejlépe. Klidně ale použijte hovězí nebo drůbeží vývar, tím nic nezkazíte. Pokud nemáte červenou neloupanou šošovici, stejně dobře poslouží i hnědá nebo zelená.

Cibuli nakrájíme na kostičky a na olivovém oleji orestujeme dozlatova. Ke konci přidáme rozmačkaný česnek, nové koření a necháme rozvonět.

Hotovou čočku promícháme s cibulkou, lilkem, opeříme a dozdobíme čerstvým koriandrem.

Podáváme nejlépe s arabskou pitou, doplněné kopečkem zakysané smetany.

2013-10-28 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlazeleninová jídla
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
zeleninová jídla
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI