Cuketová polenta zapečená s mletým masem zpět

Polenta:
polenta125 gvývar nebo voda500 mlcuketa100 g
česnek1 stroužekolej1 lžícesůl dle chuti
Maso:
mleté krůtí maso400 gmrkev1 kscibule1 ks
sůl dle chutisladká paprika1/2 lžičkymedvědí česnek1 lžička
sojová omáčka2 lžíceolej1 lžíce
Dohotovení:
strouhaný sýr100 g
polenta 125 g, vývar nebo voda 500 ml, cuketa 100 g, česnek 1 stroužek, olej 1 lžíce, sůl dle chuti, mleté krůtí maso 400 g, mrkev 1 ks, cibule 1 ks, sůl dle chuti, sladká paprika 1/2 lžičky, medvědí česnek 1 lžička, sojová omáčka 2 lžíce, olej 1 lžíce, strouhaný sýr 100 g

Příprava

Mleté maso je jediný druh masa, který můj syn jí, a aby ho nejedl pořád na ty samé způsoby, musím neustále vymýšlet nové kombinace. Když na mě pak ze špajzu vykoukla polenta, bylo jasno. A i když já velký milovník polenty nejsem, tak tohle je opravdu lahůdka, protože při pečení polenta krásně nasaje šťávu z masa, čímž dostane jedinečnou chuť!

Nejprve si připravíme maso:
Cibuli si nakrájíme na drobno, mrkev nastrouháme najemno. Na pánvi si rozpálíme lžíci oleje, na kterém necháme zesklovatět cibulku. Poté přidáme mleté maso, vařečkou ho pořádně rozdělíme, abychom neměli cucky. Osolíme ho, zasypeme mletou paprikou, medvědím česnekem, přidáme sojovou omáčku. Až se maso zatáhne, přisypeme nastrouhanou mrkev, necháme ještě dvě minuty opékat a poté sundáme z ohně a odložíme.

Pak se vrhneme na polentu:
Nastrouháme si cuketu na hrubo (pokud je menší můžeme i se slupkou, ale jestli chceme použít velkou cuketu, je dobré ji oloupat a zbavit semínek). V hrnci si rozpálíme lžíci oleje a cuketu na něm krátce osmahneme. Poté ji zalijeme 500ml vody a přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, opatrně za stálého míchání přisypáváme polentu a mícháme do zhoustnutí. Kdyby byla polenta moc tekutá, přidáme ji více, pokud naopak moc hustá, zředíme ji vodou. Hotovou polentu osolíme dle chuti a vmícháme prolisovaný česnek.

Jakmile máme hotovo, ihned nalijeme polovinu polentu do zapékací misky (není potřeba ničím vymazávat), na ni navrstvíme všechno maso (bez přebytečné mastnoty), a na něj zbytek polenty.

Pečeme při 200 stupních cca 30 minut, poté zasypeme strouhaným sýrem a ještě 10 minut dopečeme.

2016-01-20 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI