Domácí nudle a fleky zpět

Těsto:
vejce5 kspolohrubá či hrubá moukacca 600 g
Dále budete potřebovat:
slanina nebo uzené maso dle potřebyvejce4 - 5 ksškvarky dle potřeby
máslo100 gsůl dle chuti
vejce 5 ks, polohrubá či hrubá mouka cca 600 g, slanina nebo uzené maso dle potřeby, vejce 4 - 5 ks, škvarky dle potřeby, máslo 100 g, sůl dle chuti

Příprava

Domácí nudle! Spousta lidí nemusí "šunkofleky", páč se k nim váže nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Jenže když je neošidíte a místo kupovanejch flíčků si uděláte svoje vlastní, zjistíte, že není nic lepšího! Doma je děláme vždycky s uzeným masem z žeber, vysoký tak akorát, aby pěkně křupaly! Tentokrát jsem ulovila u "Cibulky", mimochodem v nejlepším uzenářství v Praze, kam chodila nakupovat už moje prababička, tu jejich fantastickou královskou slaninu! Taky pár škvarečků a kam se hrabe uzený.

Těsto na nudle zaděláme v domácí pekárně nebo klasicky na pracovní ploše.
Do mouky uděláme důlek, vyklepneme vejce a rozmícháme ho vidličkou. Poté vše hnětením zpracujeme, mouku přidáváme podle potřeby, dokud těsto nepřestane lepit. Necháme ho odpočnout v lednici klidně přes noc. Pak ho rozdělíme na 5 kousků a z každého vyválíme slabounkou placku, kterou necháme proschnout na utěrce cca 10 minut, v polovině schnutí otočíme. No a může se krájet. Buď placku srolujete, nebo nakrájíte na cca 2cm proužky, a pak na kostičky.
Nudle uvaříme do měkka ve vroucí osolené vodě, scedíme, vysypeme do pekáče a ještě vařící promastíme máslem. Pak fleky promícháme s nakrájenou slaninou, pokrájenými škvarky, trochu osolíme, zalijeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů, dokud nezezlátnou podle naší představy. Z pěti placek budete mít velkej plech nebo pekáč, samozřejmě můžete použít jen část placek a ze zbylých nakrájet nudle do polévky. Ty necháte proschnout, aby se nelepily a uchovat je v zavřené dóze.
Domácí fleky jsou nejlepší za tepla, s kyselou okurkou. A už žádná školní jídelna!

2018-01-04 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlatěstoviny
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
těstoviny
Druh přípravyzapékání
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojpivo
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI