Jehněčí gyros zpět

Koření:
sůl9 lžicsladká paprika3 lžícepálivá paprika1 lžíce
bílý pepř1 lžícečerný pepř1 lžícesušená petrželka3 lžíce
sušený česnek2 lžíceoregano3 lžíceskořice3/4 lžičky
fenykl3/4 lžičkyřímský kmín3/4 lžičky
Gyros:
jehněčí maso1 kgstředně velká cibule3 ksčesnek4 stroužky
olivový olej1 dclslunečnicový olej1 dcl
sůl 9 lžic, sladká paprika 3 lžíce, pálivá paprika 1 lžíce, bílý pepř 1 lžíce, černý pepř 1 lžíce, sušená petrželka 3 lžíce, sušený česnek 2 lžíce, oregano 3 lžíce, skořice 3/4 lžičky, fenykl 3/4 lžičky, římský kmín 3/4 lžičky, jehněčí maso 1 kg, středně velká cibule 3 ks, česnek 4 stroužky, olivový olej 1 dcl, slunečnicový olej 1 dcl

Příprava

Pravděpodobně ho zná každý z nás, gyros prodávají skoro v každém druhém okénku jako fast food. Pokrm dělají na rotačním grilu, ale lze napodobit i doma bez speciálního přístroje. 

Právě proto jsem napsal recept, podle kterého můžete upéct voňavé mediteránní jídlo. Stačí k tomu už jen trocha fantazie, a z populárního fast foodu se stane zdravý bezlepkový pokrm.

Kořenící směs si přichystejte a namíchejte den předem. Dostanete lepší výsledek, pokud použijete celé koření namleté v hmoždíři. Kořenící směs nechte odstát přes noc, aby se chutě pěkně spojily.

Druhý den maso opláchněte, zbavte zbytečného tuku, a nakrájejte na cca 5x5 cm kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky a česnek prolisujte. V misce s pokličkou smíchejte maso s kořením na gyros (4-5 lžic), přidejte cibuli a česnek, přilijte olej. Vše důkladně zamíchejte. Maso marinujte v uzavíratelné dóze v lednici 2 až 4 dny, nezapomeňte vařečkou každý den promíchat. Pečte v troubě cca 1,5 hodinu pod alobalem na 160 stupních, pak dalších 30 minut bez alobalu na 200 stupních (na funkci zapékání/gril, občas otočit).

Kousky masa nakrájejte na tenké plátky, servírujte s omáčkou tzatziki a chilli, srolované do salátového listu s cibulí a kousky rajčat.

Tipy a triky:

-         Gyros můžete dělat i z vepřového nebo drůbežího masa. Vepřové maso stačí marinovat jeden den, drůbeží několik hodin.

-         Upečené maso nechte vychladnout, je pak snadné nakrájet na tenké plátky. Nakrájené maso opatrně promíchejte s vypečeným olejem (stačí několik lžic).

-         Tzatziki je velmi chutná omáčka a zdůrazní mediteránní chuť masa. Zamíchejte vysokotučný jogurt nebo nejlépe domácí smetanu s nastrouhanou a vymačkanou okurkou a prolisovaným česnekem. Přidejte špetku soli a jemně nasekaný kopr. Pokud vám kopr nechutná, vyzkoušejte  mátu.

-         Na zpestření chuti masa vyzkoušejte různé omáčky: chilli omáčka, česneková nebo domácí majonéza se slaninou.

-         V Řecku do pita chlebu přidávají i smažené hranolky. Můžete zkusit do salátového listu zabalit batátové nebo celerové hranolky.

Gyros koření vydrží 3-4 týdny, pak doporučují namíchat čerstvou směs.

Autor receptu: Tomáš

2014-01-27 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI