Kančí ragú s brusinkovou omáčkou a krupicovými noky zpět

Ingredience:
kančí maso (plec)400 gmrkev1 kspetržel1 ks
celer klínekcibule1 ksbrusinkový džem2 lžíce
švestková povidla1 lžícetřtinový cukr2 lžícebalsamikový ocet nebo balsamikový krém (1 lžíce)2 lžíce
jalovec3 kuličkyčerný pepř5 kuličekbobkový list1 ks
nové koření4 kuličkyrozmarýn snítkatymián snítka
olivový olej50 mlmáslo kousekhladká mouka1 lžíce
červené víno250 mlsmetana na vaření50 mlsádlo kousek
kůže ze špeku kouseksůl dle potřebypepř dle potřeby
kančí maso (plec) 400 g, mrkev 1 ks, petržel 1 ks, celer klínek, cibule 1 ks, brusinkový džem 2 lžíce, švestková povidla 1 lžíce, třtinový cukr 2 lžíce, balsamikový ocet nebo balsamikový krém (1 lžíce) 2 lžíce, jalovec 3 kuličky, černý pepř 5 kuliček, bobkový list 1 ks, nové koření 4 kuličky, rozmarýn snítka, tymián snítka, olivový olej 50 ml, máslo kousek, hladká mouka 1 lžíce, červené víno 250 ml, smetana na vaření 50 ml, sádlo kousek, kůže ze špeku kousek, sůl dle potřeby, pepř dle potřeby

Příprava

Rozmarýn a tymián, vynikající kombinace ke zvěřině, ktrou krupicový nok netradičně doprovodí.

Maso nakrájíme na větší kostky, opepříme, přidáme rozmarýn, tymián a zalijeme olivovým olejem. Promneme a v zakryté nádobě a chladnu necháme den i dva odpočívat.
V kastrolu si rozpálíme kousek másla, přidáme na střední kostky nakrájenou kořenovou zeleninu a necháme pustit barvu. Pak přidáme i pokrájenou cibuli. Přidáme koření, které si dáme do čajítka nebo látkového měšce. Lze použít pyramidový sáček od Vitany na svíčkovou. V tom případě už dáme jen jalovčinky. Přidáme povidla, brusinkový džem, cukr a restujeme na barvu. Přisolíme. Vlijeme ocet a necháme odpařit.

Mezitím si na pánvi orestujeme maso, které rovněž osolíme. Když je maso krásně dohněda opečené, vložíme ho do zeleninového základu, přidáme špekové kůže, zalijeme vínem a necháme pomalu táhnout doměkka. V průběhu dušení podle potřeby doléváme vínem, vodou nebo vývarem.
Kousek másla dáme do misky, necháme povolit a vpracujeme do něj lžíci hladké mouky. Měkké maso vyjmeme spolu s kořením z hrnce a přidáme máslo. Necháme probublat. Poté vše tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka a následně přes jemné sítko ještě přecedíme. Zjemníme smetanou, podle chuti dosolíme.

Noky:
25O ml mléka, lžičku soli, špetku muškátového květu a 40 g másla přivedeme k bodu varu. Poté tenkým pramínkem sypeme 110 g krupičky a mícháme, dokud se nám těsto neodlepí - neodpálí - od vařečky.
Necháme zchladnout. Do vlažného těsta zapracujeme 1 vejce. Lžící vykrajujeme noky a všechny najednou vhodíme do vroucí osolené vodAž vyplavou na hladinu, máme hotovo.

2013-11-14 Hlavní chody

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídlamasa
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
masa
Druh přípravydušení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojvíno červené
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI